Ebrahim Raisi s Koranom v roki. Foto: Reuters
Ebrahim Raisi s Koranom v roki. Foto: Reuters

"Jedrsko orožje ne igra nikakršne vloge v obrambni doktrini Islamske republike Iran," je dejal Raisi.

Kritičen je bil do ameriških sankcij proti Iranu po ameriški prekršitvi jedrskega dogovora v času predsednika Donalda Trumpa, a je dodal, da tudi mednarodne sankcije niso ustavile napredka Irana.

"Te sankcije niso dosegle želenih rezultatov. Prišel je čas, da ZDA nehajo slediti napačni poti in se odločijo za pravo stran," je povedal.

Teheran se je leta 2015 z jedrskim dogovorom obvezal, da bo omejil bogatenje urana in dovolil strožji nadzor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). S tem naj bi preprečili morebitni razvoj jedrskega orožja, v zameno pa bi Zahod odpravil številne sankcije proti Iranu.

ZDA pa so leta 2018 enostransko odstopile od sporazuma in uvedle še strožje sankcije. Nato je tudi Iran začel opuščati svoje dolžnosti iz dogovora.

Protest izraelskega veleposlanika v ZN-u. Foto: Reuters
Protest izraelskega veleposlanika v ZN-u. Foto: Reuters

Teheran je prav v soboto obvestil IAEA, da nekateri nadzorniki ne bodo smeli več delati v Iranu. Za to so se odločili, potem ko so Nemčija, Francija in Združeno kraljestvo sporočili, da ne bodo odpravili še veljavnih sankcij proti Iranu, kar bi se sicer moralo zgoditi v okviru jedrskega dogovora, saj da ga Teheran ne spoštuje.

Izraelskega veleposlanika pospremili iz dvorane

Ko je Raisi začel svoj nagovor Generalne skupščine, je izraelski veleposlanik v ZN-u Gilad Erdan vstal in nad glavo držal list papirja z napisom "Iranske ženske si zaslužijo svobodo zdaj", poroča Guardian.

Na papirju je bila tudi podoba Mahse Amini, 22-letne iranske Kurdinje, ki je pred letom dni umrla v policijskem pridržanju, potem ko jo je moralna policija aretirala zaradi domnevnega neupoštevanja obveznih pravil oblačenja za ženske.

Veleposlanik Erdan je s papirjem nad glavo hodil proti govorniškemu odru, nato pa se je odpravil iz dvorane. Preden je dvorano zapustil, ga je dohitela policija ZN-a in ga pospremila ven.

Izraelski portal The Times of Israel poroča, da je bil veleposlanik pred dvorano za nekaj minut pridržan.

Erdan je večkrat uprizoril protestni odhod iz dvorane med govori iranskih, palestinskih in turških voditeljev v času njegovega delovanja v ZN-u.

Policija ZN-a je Erdana pospremila iz dvorane. Foto: Reuters
Policija ZN-a je Erdana pospremila iz dvorane. Foto: Reuters