Moški je na ženski zlil jogurt. Foto: Reuters
Moški je na ženski zlil jogurt. Foto: Reuters


Kot je razvidno z videoposnetka, sta mama in hči stali v vrsti v majhni trgovini, ko ju je moški v karirasti srajci najprej verbalno napadel, potem pa z bližnje police vzel jogurt in ga zlil najprej hčerki na glavo, potem pa še materi. Lastnik trgovine je takoj prišel izza pulta in moškega odvlekel iz trgovine.

Oblasti v mestu Mašad so izdale nalog za prijetje moškega, ki je na dve nezakriti ženski, mamo in njeno hčer, v trgovini zlil jogurt. Nalog za prijetje pa so izdale tudi za ženski, ker se nista držali strogih pravil o nošenju naglavne rute, poročajo iranski mediji.

Po navedbah oblasti je lastnik mlečne trgovine, ki se je spopadel z moškim, ki je zlil mleko na ženski, prejel opozorilo. Na družbenih omrežjih so se pojavili videi, iz katerih je razvidno, da je njegova trgovina zaprta, čeprav naj bi za tamkajšnjo novinarsko agencijo dejal, da je dobil dovoljenje, da lahko znova odpre trgovino, na sodišču pa mora "pojasniti dogajanje".

"Če nekateri ljudje pravijo, da ne verjamejo v hibžab, potem jih je dobro prepričati. Toda pomembno je, da obstaja pravna zahteva ... in hidžab danes je pravna zadeva," je v televizijskem nagovoru dejal Raisi.

Predtem je sodnik Mohseni Ejei zagrozil, da bo brez milosti sodno preganjal ženske, ki se v javnosti pojavljajo nezakrite, so poročali iranski mediji. "Nezakritost je enaka sovraštvu naših vrednot," je dejal Ejei.

Iran od lanskega septembra pretresajo protivladni protesti, potem ko je v policijskem pridržanju umrla Kurdinja Mahsa Amini. Umrla je teden dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute. Protesti predstavljajo enega največjih izzivov za islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979, ko so z uvedbo šeriatskega prava uvedli stroga pravila, da morajo ženske zakriti svoje lase in nositi dolga, ohlapna oblačila.

Vse od septembra kljub strogi zakonodaji ženske še vedno hodijo nezakrite v trgovine, restavracije in na druga javna mesta in se na ta način upirajo strogim načelom. Na drugi strani pa oblasti ne popuščajo, v četrtek je notranje ministrstvo izdalo izjavo, v kateri je zapisalo, da glede nošenja hidžaba ne bo nobenega popuščanja, hkrati pa so državljane pozvali, naj se soočijo z nezakritimi ženskami.