Protesti v podporo iranskim protestnikom in protestnicam so potekali v številnih državah po svetu. Foto: EPA
Protesti v podporo iranskim protestnikom in protestnicam so potekali v številnih državah po svetu. Foto: EPA

Študentske organizacije in organizacije za zaščito človekovih pravic po poročanju Guardiana pravijo, da so se napadi na univerze okrepili ta teden, ko so se mladi zbrali, da bi zaznamovali 40 dni od smrti 22-letne Mahse Amini. Ta je umrla v policijskem pridržanju, pridržana pa je bila zaradi neustreznega nošenja obvezne naglavne rute. Njena smrt je sprožila množične proteste po vseh državi, predvsem proti diskriminatornemu položaju žensk po islamski revoluciji leta 1979.

Organizacija za človekove pravice Hengaw s sedežem na Norveškem, ki poroča o stanju na pretežno kurdskem območju na zahodu Irana, sporoča, da ni znana usoda več deset mladih, ki so bili aretirani prejšnji teden, in več deset drugih aretiranih pred tem zaradi protestiranja.

Do napadov varnostnih sil prihaja na številnih univerzah. Karim (Guardian je ime spremenil zaradi varnostnih razlogov) je dejal, da je bil v skupini okoli 200 študentov na univerzi v Mašhadu, ki so se 26. oktobra zbrali v spomin na Mahso Amini.

Kot je dejal, so varnostne sile takoj po prihodu zaklenile vrata in blokirale izhode. Študente so pridržali in jih pretepali, ko so hoteli oditi, varnostne sile so uporabile tudi solzivec, je dejal.

Nekako je uspel pobegniti po treh urah, a najmanj sedem njegovih prijateljev je bilo ta teden pridržanih. "Ko jih odpeljejo, nihče ne ve, kje so. Uprava univerze je nemočna," je dejal Karim.

Drugi študent univerze v Mašhadu je dejal, da so ga pretepli 29. oktobra, ko se je udeležil protesta. Varnostne sile so po njegovih besedah pretepale mlade do nezavesti in jim tudi odrekale dostop do zdravstvene pomoči.

30. oktobra je organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch ocenila, da je bilo od začetka protestov aretiranih najmanj 308 študentov. Oblasti izvajajo množične aretacije, policisti v civilu naj bi napadali in ugrabljali študente v študentskih domovih.

Med aretiranimi naj bi bilo tudi 51 novinarjev. Do zdaj naj bi bilo v protestih ubitih najmanj 277 ljudi, tudi 40 otrok.