Iraški parlament (fotografija je arhivska, nastala je sredi aprila). Foto: Reuters
Iraški parlament (fotografija je arhivska, nastala je sredi aprila). Foto: Reuters

Zakon o spopadanju s prostitucijo in homoseksualnostjo, kot je njegov uradni naziv, je dobil predvsem podporo šiitskih strank, ki v iraškem parlamentu sestavljajo koalicijo. Z njim želijo oblasti "zaščititi iraško družbo pred moralno izprijenostjo in pozivi k homoseksualnosti, ki so zajeli svet".

Zakon predvideva najmanj 10 in največ 15 let zaporne kazni za ljudi v istospolnih zvezah ter najmanj sedem let zapora za vsakogar, ki "promovira homoseksualnost ali prostitucijo", vključno z zdravstvenim osebjem, ki izvaja operacije spola. Poleg tega pa je z zakonom zagrožena tudi kazen od enega do treh let zapora za vsakogar, ki si spremeni "svoj biološki spol", sodeluje v "praksi izmenjave žena" ali se načrtno oblači "preveč ženstveno".

Kot navaja Reuters, je zakon prvotno predvideval celo smrtno kazen za homoseksualne spolne odnose, a so ga iraške oblasti pred obravnavo v parlamentu omilile po pritiskih iz ZDA in Evrope. Sprejetje zakona je bilo po poročanju BBC-ja pričakovano, a je parlament odločanje o njem preložil na čas po vrnitvi premierja Mohameda Šie Al Sudanija iz ZDA – ta se je namreč z uradnega obiska v ZDA vrnil pred kratkim. "Nismo želeli, da to vpliva na obisk," je poslanec Raed Al Maliki dejal v pogovoru za APF in dodal, da gre za "notranjepolitično temo, pri kateri ne sprejemajo nobenega zunanjega vpletanja".

Na potezo iraškega parlamenta so se kritično odzvale številne organizacije za zaščito človekovih pravic. Rasha Younes, podpredsednica programa za pravice LGTB-oseb v okviru organizacije Human Rights Watch, je opozorila: "Potrditev zakona proti LGTB-skupnosti v Iraku pomeni grozljivo kršitev pravic članov te skupnosti in resen udarec temeljnim človekovim pravicam."

Irak potrdil zakon, ki kaznuje istospolne pare

Ameriški State Department je sprejetje zakona označil za "grožnjo človekovim pravicam in svoboščinam", poteza pa bo poleg tega ošibila iraško zmožnost pritegniti tuje investitorje in s tem okrepiti gospodarstvo, meni. "Ta zakon še dodatno ogroža tiste pripadnike iraške družbe, ki so že sicer najbolj ogroženi. Poleg tega se ga lahko izkoristi za utišanje svobode govora in izražanja ter omejitve delovanja nevladnih organizacij v Iraku," so še navedli v State Departmentu.

Irak do zdaj sicer ni eksplicitno prepovedoval istospolnih zvez, so pa bili že pred tem člani LGBT-skupnosti pogosto tarča nasilja in umorov, ki so jih izvajali tako posamezniki kot organizirane oborožene skupine.