Pogled na vojaško oporišče v Kalsu pri Bagdadu. Foto: Reuters
Pogled na vojaško oporišče v Kalsu pri Bagdadu. Foto: Reuters

Vira z notranjega ministrstva Iraka in vojske sta sporočila, da je v petek zvečer vojaško oporišče Kalso, približno 50 kilometrov južno od Bagdada, stresla močna eksplozija. V oporišču je nekdanja proiranska paravojaška skupina Ljudske mobilizacijske sile, ki je zdaj del redne vojske.

Uradnik iraškega notranjega ministrstva je sporočil, da je bil v napadu ubit en človek, osem pa ranjenih, medtem ko je vir iz vojske sporočil, da so bili ranjeni trije iraški vojaki.

"Eksplozija je povzročila gmotno škodo in poškodovala ljudi," so v izjavi sporočili pripadniki Ljudskih mobilizacijskih sil. Na prizorišče so napotili preiskovalce, glede na navedbe enega od virov je eksplozija odjeknila v skladišču z opremo.

Čeprav so nekateri viri sprva poročali o bombnem napadu, je iraška vojska nato sporočila, da v času eksplozije v zračnem prostoru nad območjem niso zaznali letal ali letalnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nihče ni prevzel odgovornosti za morebiten napad, prav tako so se vse strani vzdržale obtožb.

Kmalu po eksploziji je ameriška vojska že zanikala kakršno koli vpletenost. "ZDA danes niso izvedla zračnih napadov v Iraku," je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (CENTCOM) na omrežju X. Poročila o tem, da naj bi ameriške sile izvedle napad, so označili za neresnična.

Glede na poročanje ameriškega CNN-a so vpletenost v napad zanikali tudi viri iz Izraela.

Ljudske mobilizacijske sile, znane tudi kot Hašed Al Šabi, so bile sprva koalicija pretežno šiitskih oboroženih skupin blizu Iranu, ki so bile oblikovane za boj proti skrajni skupini, Islamski državi, pozneje pa so jo iraške oblasti priznale kot uradno varnostno silo.

V Iraku je ponoči odjeknila eksplozija v vojaškem oporišču proiranskih oboroženih sil