Iraška liberalna mladina ima po osvoboditvi ozemlja izpod nadzora Islamske države novega nasprotnika v milicah Hašed al Šabi. Foto: EPA
Iraška liberalna mladina ima po osvoboditvi ozemlja izpod nadzora Islamske države novega nasprotnika v milicah Hašed al Šabi. Foto: EPA

Aršad Fakri je v petek, 20. novembra, organiziral eno izmed znanih elegantnih zabav z glasno glasbo za množice mladih, ki so mu nadele vzdevek "kralj zabav". Druženje na vrtu hotela Ištar so takrat prekinili oboroženi moški, ki so brez pojasnila aretirali več deset ljudi.

Večino so na ulici pred hotelom izpustili. Dva človeka so z avtomobilom odpeljali neznano kam. Eden izmed izginulih, nečak iraškega ministra, je bil čez dva dni izpuščen. Za Fakrijem, ki nima bogatih in vplivnih sorodnikov, pa je izginila vsaka sled, je za Deutsche Welle povedal njegov brat Amdžad Fakri.

Nenadna izginotja ljudi so v Bagdadu postala pogosta. Tako pogosta, da je novi premier Mustafa Al Kadimi celo napovedal organiziran boj proti t. i. prisilnim izginotjem. Vendar se je od njegovega prevzema funkcije maja letos le malo spremenilo.

Uradno del državnih sil, a je vlada brez vpliva

Amdžad Fakri trdi, da so bratovo izginotje prijavili vsem državnim organom, za njim poizveduje tudi široka mreža sorodnikov in prijateljev kralja zabav, vendar neuspešno. "Povedali so nam, da ni pri tajni službi. Včeraj sem od sorodnika slišal, da bi ga lahko zadrževali obveščevalci Hašeda, ampak ne vemo zagotovo. Sploh ne vemo, ali je živ ali mrtev," je za Deutsche Welle povedal Fakri.

Večino ugrabitev v Iraku izvedejo šiitske milice, poznane pod skupnim imenom Hašed al Šabi, ki so uradno del iraških varnostnih sil, vendar ima vlada nad njimi le malo avtoritete.

"V resnici premier Iraka ne nadzira večine sil, ki so na papirju pod njim. To vključuje tudi ljudske mobilizacijske sile (kot so milice poznane v zahodnem svetu)," ocenjuje raziskovalec pri Human Rights Watch Belkis Wille.

Vzpon vpliva milic po zmagi nad Islamsko državo

Milice so začele nastajati že po ameriški invaziji leta 2003, njihov vpliv pa se je drastično povečal med vojno proti Islamski državi (IS) na območju Iraka. Po porazu iraških vladnih sil so večinoma šiitske milice s podporo Irana igrale ključno vlogo pri branjenju ozemlja. Zmaga nad IS-jem jim je prinesla več moči kot kadar koli prej.

Vodilno vlogo v milicah imajo pogosto verski fundamentalisti, ki se zgledujejo pri konservativnih iranskih verskih voditeljih. "Sile ljudske mobilizacije imajo ključno vlogo pri zatiranju zahtev po liberalizaciji, pri sprejemanju drugačnih načinov življenja in pogledov. Njihovo delovanje vključuje nasilne ugrabitve ter tudi zunajsodne poboje in grožnje," je za Deutsche Welle še ocenil Belkis Wille.

V lanskih protestih iraške mladine proti korupciji in brezposelnosti so se milice pridružile policiji pri nasilnem zatrtju protestov.

Konservativne milice nova grožnja liberalni mladini

Aršad Fakri naj bi postal tarča Hašeda zaradi organiziranja zabav z zahodno glasbo, na katerih se družijo tako fantje kot dekleta. Eden izmed Fakrijevih prijateljev je za Deutsche Welle povedal, da je že pred ugrabitvijo zaradi zabav v zahodnem slogu prejel več groženj.

Preden je postal kralj zabav je med vojno z IS-jem v tekoči angleščini tujim novinarjem urejal intervjuje in dostop do bojnih črt. Med vojno je organiziral tudi tekmovanje športnih avtomobilov v "driftanju", s katerim je zbiral denar za ranjene otroke. "Aršad je hotel v Irak prinesti tujo kulturo," meni njegov brat.

Liberalno usmerjeni mladi Iračani se po porazu Islamske države spopadajo z novo grožnjo. "Za nas, mlade, je največja težava pomanjkanje svobode. Z Iranom povezane milice in vlada nadzirajo vse," še pravi brat pogrešanega organizatorja Amdžad Fakri.