Izrael redno izvaja napade na Sirijo, pri čemer pogosto krši libanonski zračni prostor. Foto: Reuters
Izrael redno izvaja napade na Sirijo, pri čemer pogosto krši libanonski zračni prostor. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so na območju napadov "skladišča, raziskovalni centri za nadgradnjo raket in brezpilotnih letalnikov". Po navedbah te organizacije pa poročil o žrtvah ni, poroča Al Džazira.

Sirska tiskovna agencija SANA, ki se sklicuje na vojaške vire, je poročala, da je sirska protizračna obramba sestrelila več raket in da je "izraelska zračna agresija" povzročila le gmotno škodo.

SANA je še poročala, da je Izrael napad izvedel s severa Libanona. Ta država sicer pogosto opozarja, da Izrael krši njen zračni prostor in ga izkorišča za napade na Sirijo.

Izrael sicer pravi, da v Siriji napada oporišča milic, ki imajo podporo Irana, kot je šiitsko gibanje Hezbolah. Njegovi pripadniki se v Siriji bojujejo na strani sil predsednika Bašarja Al Asada.

Gre za že osmi napad Izraela na tarče v Siriji letos, dodaja observatorij. Nazadnje so izraelske sile izvedle napad v bližini letališča v Damasku. Od začetka vojne v Siriji leta 2011 pa je Izrael tam izvedel že na stotine napadov. Decembra so izraelski vojaški lovci napadli sirsko pristanišče Latakija.

Izrael sicer že od leta 1967 vojaško zaseda sirsko Golansko planoto, ki si jo je v nasprotju z mednarodnim pravom tudi priključil.