Izrael navaja, da je ukrepal po tem, ko so sile Kuds v nedeljo izstrelile raketo iz Sirije nad Golansko planoto. Foto: Reuters
Izrael navaja, da je ukrepal po tem, ko so sile Kuds v nedeljo izstrelile raketo iz Sirije nad Golansko planoto. Foto: Reuters

Po navedbah izraelskih obrambnih sil (IDF) je bila tarča nočne operacije Kuds, elitna enota Iranske revolucionarne garde.

Izraelska vojska je z letali in raketami zemlja-zemlja napadla več ciljev okoli sirske prestolnice, med drugim mednarodno letališče v Damasku.

Po navedbah IDF-ja je bilo izstreljenih tudi "več deset sirskih raket zemlja-zrak, kljub jasnim opozorilom, naj se ognejo tovrstnemu ognju".

Sirski mediji poročajo, da je večino izraelskih raket prestregla in sestrelila sirska protiletalska zaščita. Po navedbah ruske vojske pa je sirska zračna obramba uničila sedem izstrelkov, ki so jih izstrelili štirje izraelski lovci F-16.

Napad je bil izveden ponoči. Foto: Reuters
Napad je bil izveden ponoči. Foto: Reuters

Izrael navaja, da je ukrepal po tem, ko so sile Kuds v nedeljo izstrelile raketo iz Sirije nad Golansko planoto. Raketo so sicer prestregli, so pa posledično zaprli priljubljeno zimsko turistično središče na gori Hermon.

Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR) navaja, da so izraelske rakete uničile skladišča orožja in vojaške položaje Irana in gibanja Hezbollah, ki ga podpira Iran.

Kot je sporočil SOHR, so Izraelci napadli iranske in sirske vojaške položaje južno od Damaska, pri čemer je bilo ubitih 11 režimskih borcev, med njimi dva Sirca. Tarča napada so bila skladišča orožja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah in iranski borci.

To je bil po navedbah observatorija najhujši izraelski napad v Siriji od lanskega maja, ko je bilo v izraelskih napadih ubitih 27 režimskih borcev, med njimi 11 Irancev.

Netanjahu opozarja

Izrael redko priznava svoje zračne napade znotraj Sirije.

"Imamo jasno politiko ‒ napadati iranske utrdbe v Siriji in prizadeti vsakogar, ki poskuša prizadeti nas," je posvaril izraelski premier Benjamin Netanjahu med svojim obiskom Čada v nedeljo.

Izrael ne skriva svoje nejevolje zaradi iranskega angažmaja v Siriji v podporo predsedniku Bašarju al Asadu, ki se že vse od začetka državljanske vojne leta 2011 bori z uporniškimi in islamističnimi skupinami.

Maja lani je Izrael sporočil, da je po raketnem napadu na njegove položaje na Golanski planoti zadel skoraj vso iransko vojaško infrastrukturo v Siriji.

Izraelska vojska napadla iranske cilje v Siriji