Pred tem je cepljenje z omenjenim cepivom skoraj soglasno odobril ustrezen posvetovalni organ.

Junija so izraelske oblasti priporočile cepljenje za starejše od 12 let. Foto: Reuters
Junija so izraelske oblasti priporočile cepljenje za starejše od 12 let. Foto: Reuters

Dodatni odmerki cepiva proti covidu-19 naj bi v Izrael prispeli v prihodnjih dneh, ko se bo tudi začela kampanja cepljenja za otroke, starejše od pet let. V starostno skupino od 5 do 11 let spada skoraj vsak osmi prebivalec Izraela, zaradi česar številni strokovnjaki ocenjujejo, da je v državi nemogoče doseči čredno imunost brez cepljenja otrok.

"Večina strokovnjakov v odboru je mnenja, da je dobrobit cepljenja te starostne skupine večji od tveganja," je sporočilo izraelsko zdravstveno ministrstvo.

V Izraelu so sicer že konec julija dovolili cepljenje za otroke, stare od pet do 11 let, ki sodijo v posebej ranljive skupine. Pri tem je izraelsko ministrstvo za zdravje med drugim navedlo ekstremno debelost, hude oblike kroničnih obolenj pljuč in težave s srcem.

Odmerek cepiva za otroke je 10 mikrogramov, medtem ko je za starejše od 12 let 30 mikrogramov. Pfizer/BioNTech sta sporočila, da so klinične preiskave pokazale, da je cepivo pri otrocih med 5. in 11. letom 90-odstotno učinkovito.

Javnomnenjska raziskava pretekli teden je pokazala, da bo 27 odstotkov staršev dovolilo cepljenje svojih otrok, 33 odstotkov jih ne bo cepilo otrok, 40 odstotkov pa jih je bilo neodločenih.

Izraelski premier Naftali Benet je v nedeljo v parlamentu pozval starše, naj cepijo svoje otroke. Dodal je, da bo cepljen tudi njegov najmlajši sin. Izraelski premier je tudi posvaril pred brezskrbnostjo in kot primer navedel več evropskih držav, kjer znova uvajajo stroge ukrepe za zajezitev novih okužb z novim koronavirusom, vključno z zapiranjem družbe. "Nemogoče je vedeti, kaj nas čaka za naslednjim vogalom," je po poročanju izraelskega dnevnika Harec posvaril Benet.

Izrael ima 9,4 milijona prebivalcev, otrok, starih od 5 do 11 let, je 1,2 milijona. V državi sicer zadnja dva meseca beležijo upad novih okužb. Na dan jih potrdijo približno 500. Septembra so na dan občasno potrdili tudi več kot 11.000 novih okužb.

Poživitveni odmerek, ki so ga oblasti omogočile vsem, ki so drugi odmerek Pfizerjevega cepiva prejeli pred najmanj petimi meseci, je doslej dobilo štiri milijone Izraelcev.

Tudi v Avstriji od danes cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let

Tudi v Avstriji se je danes začelo cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech. Po poročanju medijev je vseh okoli 9400 terminov, ki so jih razpisali do konca leta, že oddanih.