Foto: Reuters
Foto: Reuters

Z območja poslopja, od katerega so ostale samo ruševine in ki je od urada agencije AFP oddaljeno okoli 150 metrov, se vije dim. V obstreljevanju so bila poškodovana tudi bližnja poslopja. Oblasti območja Gaze, ki ga nadzira Hamas, o morebitnih žrtvah do zdaj niso poročale. Hamas trdi, da je šlo za stanovanjsko poslopje, AFP pa je poročal, da je imelo v njem urade več predstavnikov Hamasa. Prebivalci stolpnice in okoliških domov so bili uro pred zračnim napadom obveščeni o napadu.

Z obeh strani poročajo o smrtnih žrtvah. Po dozdajšnjih podatkih je v napadu umrlo pet ljudi. Šlo naj bi za člane iste družine, tri najstnike, desetletno dekle in trimesečnega dojenčka.

Izraelsko glavno mesto Tel Aviv je bilo nato zvečer tarča množice raket, ki jih je Hamas izstrelil iz Gaze kot povračilni ukrep za uničenje stolpnice. Hamas je tudi sporočil, da je v odgovor proti Tel Avivu izstrelil 130 raket, ena od raket je zadela naftovod.

V mestu in okolici so se oglasile sirene. Po poročanju medijev je bila ubita ženska, ki je tretja današnja žrtev v Izraelu. Ni pa še podatkov, koliko raket je prestregel izraelski obrambni sistem.

Od začetka zračnih napadov v ponedeljek zvečer je bilo ubitih najmanj 30 ljudi, večinoma Palestincev. Več kot 125 jih je bilo ranjenih tudi v Gazi, je poročala AFP.

Dramatično stopnjevanje napadov

Posledice nočnega izraelskega zračnega napada na Gazo. Foto: AP
Posledice nočnega izraelskega zračnega napada na Gazo. Foto: AP

Dramatično stopnjevanje medsebojnih napadov med Izraelom in palestinskimi skrajnimi skupinami na območju Gaze so sprožili nemiri v Jeruzalemu, še posebej na območju Tempeljskega griča. Hamas je v ponedeljek izstrelil rakete proti Jeruzalemu, Izrael pa je začel stopnjevati letalske napade na območje Gaze.

ZDA, Evropska unija in Velika Britanija so pozvale k umiritvi napetosti med Palestinci in Izraelci.

Izraelska vojska je sporočila, da je v ponedeljek izvedla napade na 130 tarč na območju Gaze, Hamas pa je obstreljeval mesto Aškelon na jugu Izraela.

Od ponedeljka zvečer je Hamas izstrelil več kot 400 raket.

Hamas odgovarja z raketami

Hamas je do najnovejše eskalacije z območja Gaze izstrelil več kot 200 raket, od tega jih je 90 odstotkov prestregel izraelski protiraketni obrambni sistem, so sporočili iz izraelske vojske.

Palestinske oblasti v Gazi so sporočile, da je bilo v raketnih napadih ubitih 28 ljudi, med njimi devet otrok, na izraelski strani poročajo o dveh žrtvah. Izraelska vojska pa je sporočila, da je bilo med ubitimi najmanj 15 pripadnikov Hamasa. Civilnih žrtev niso potrdili, so pa opozorili, da več raket Hamasa niti ni doseglo območja Izraela in da bi lahko bile odgovorne za civilne žrtve.

"Kdor nas bo napadel, bo drago plačal. Državljani Izraela, povem vam, da utegne zdajšnji spopad trajati. Nismo želeli zaostritve, tisti, ki se je odločil zanjo, bo občutil naš udarec," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu in dodal, da je Hamas s tem, ko je prvič v več letih izstrelil rakete proti Jeruzalemu, prekoračil rdečo črto.

Hamas, ki nadzira območje Gaze, je v ponedeljek proti Izraelu izstrelil več raket, potem ko so na Tempeljskem griču v Vzhodnem Jeruzalemu vnovič izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. Izrael je v odgovor sprožil letalske napade na Gazo.

Judovski naseljenec Palestinki: "Če jaz ne ukradem tvojega doma, ga bo nekdo drug"

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je bilo v spopadih z izraelskimi varnostnimi silami v Jeruzalemu in na Zahodnem bregu ranjenih več kot 700 Palestincev.

Varnostni svet Združenih narodov se je v ponedeljek zaradi zaostrenih razmer sešel na izrednem srečanju, vendar niso podali nobene izjave. Kot so pojasnili diplomati, se je ZDA zdelo, da javni komentarji in odzivi ne bodo pomagali, temveč le še podžgali strasti.

"Vse strani se morajo umiriti"

Iz sveta se sicer vrstijo predvsem pozivi k umiritvi razmer. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval Hamas, naj nemudoma prekine raketne napade. "Vse strani se morajo umiriti," je dodal.

Spopadi so izbruhnili, potem ko je Hamas v ponedeljek postavil Izraelu ultimat. Foto: AP
Spopadi so izbruhnili, potem ko je Hamas v ponedeljek postavil Izraelu ultimat. Foto: AP

Britanski zunanji minister Dominic Raab je pozval, naj se končajo raketni napadi in preneha ciljati civilno prebivalstvo. Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je pozval k takojšnji zaustavitvi nasilja na območju, izstreljevanje raket iz Gaze pa označil za popolnoma nesprejemljivo. K deeskalaciji so med drugim pozvali še v Parizu in Berlinu.

Slovenski premier Janez Janša pa je na Twitterju stopil v bran Izraelu. "Izrael ima neizpodbitno pravico, da se brani pred napadi Hamasa. Njihove rakete padajo na civilno prebivalstvo. Stojimo ob Izraelu," je tvitnil.

Spopadi so izbruhnili, potem ko je Hamas v ponedeljek postavil Izraelu ultimat, da se policija in judovski naseljenci s Tempeljskega griča in iz ene od četrti v Vzhodnem Jeruzalemu umaknejo do 18. ure in da izpustijo vse Palestince, ki so jih prijeli v zadnjih dneh. V Jeruzalemu so se nekaj minut po izteku ultimata oglasile opozorilne sirene, prvi je rakete izstrelil Hamas, Izrael pa se je odzval z letalskimi napadi na Gazo.

Napetosti med Palestino in Izraelom
Nemirna Gaza