Stavba, poškodovana v napadu. Foto: Reuters
Stavba, poškodovana v napadu. Foto: Reuters

"Ob 00.22 je izraelski sovražnik izvedel zračni napad iz smeri okupirane Golanske planote, ki je ciljal na več območij v Damasku in okolici, vključno s stanovanjskimi soseskami," je v sporočilu za javnost zapisalo sirsko obrambno ministrstvo.

Napad je "povzročil škodo na več domovih civilistov in v več soseskah v Damasku in okolici", je sporočila sirska vojska. Posnetki med drugim kažejo hudo poškodovano 10-nadstropno stavbo.

Sirski zunanji minister Faisal Mekdad je dejal, da je treba napad obravnavati kot "zločin proti človečnosti", saj se je zgodil manj kot dva tedna po potresu 6. februarja, v katerem je v Siriji umrlo najmanj 5800 ljudi.

Ni jasno, ali je bil tarča napada določen posameznik. Med ubitimi je tudi en vojak, poroča sirska tiskovna agencija SANA.

Vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman je dejal, da je bil ta napad "najsmrtonosnejši izraelski napad v sirskem glavnem mestu".

V napadu je bilo med drugim uničeno poslopje v soseski v Damasku, kjer imajo po navedbah AFP-ja prostore sirske varnostne sile, pa tudi obveščevalne službe. Dva zahodna obveščevalna vira sta medtem za Reuters povedala, da je bil tarča logistični center v stavbi, ki jo vodi iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC).

Poškodovana trdnjava. Foto: Reuters
Poškodovana trdnjava. Foto: Reuters

Edmond Ajji iz sirskega direktorata za starine je Reutersu povedal, da je nekaj škode v napadu utrpela tudi zgodovinska trdnjava v središču mesta. Dva sirska vojaška vira sta sicer anonimno sporočila, da so bližino zgradbe zadele zablodele protiletalske rakete, izstreljene v odgovor na izraelske izstrelke.

Leta 2008 je bil v soseski Kafr Susa v bombnem napadu ubit visok poveljnik libanonskega gibanja Hezbolah, ki uživa podporo Irana, Imad Mugnije, in sicer v predelu z močno policijsko prisotnostjo, kjer je več iranskih varnostnih agencij, tudi večji koturni center.

Redni napadi Izraela na sosednjo državo

Izrael se še ni oglasil glede zadnjega napada, ki je bil izveden nekaj več kot mesec dni po izraelskem raketnem napadu na mednarodno letališče v Damasku, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje, vključno z dvema vojakoma.

Izrael že skoraj desetletje redno izvaja zračne napade v Siriji, proti domnevnim prevozom orožja in razporeditvam vojakov, ki jih podpira Iran.

Kot pravijo zahodni obveščevalci, je Iran v zadnjih letih okrepil svojo vojaško prisotnost v Siriji. Nadziral naj bi tisoče pripadnikov milic in lokalnih paravojaških skupin.

V zadnjih mesecih je Izrael okrepil svoje napade na sirska letališča in zračna oporišča, da bi oviral iranske zračne dobave orožja svojim zaveznikom v Siriji in Libanonu.

Izrael ob tem od leta 1967 okupira sirsko Golansko planoto, ki si jo je v nasprotju z mednarodnim pravom tudi priključil.

Severozahod Sirije je na začetku meseca prizadel katastrofalen potres, v katerem je umrlo najmanj 5900 ljudi.

Izraelska vojska raketirala glavno mesto Sirije Damask