Za delo v Izraelu se prijavljajo delavci po vsej Indiji. Foto: Reuters
Za delo v Izraelu se prijavljajo delavci po vsej Indiji. Foto: Reuters

Indijske delavce delo v Izraelu privlači, saj bi lahko tam zaslužili več kot doma. Letna plača za delo v gradbeništvu je 20.000 dolarjev in vključuje nastanitev, kar je šestkrat več, kot znaša povprečna plača v Indiji, in dvakrat toliko, kot bi indijski delavec zaslužil v Abu Dabiju, je poročal NBC.

Izrael z devetimi milijoni državljanov je močno odvisen od tujih delavcev v sektorjih, kot so kmetijstvo, gradbeništvo in nega. Ta potreba je še večja po napadu Hamasa na jugu Izraela in začetku vojne v Gazi oktobra lani.

Izrael je namreč večinoma prepovedal vstop v državo Palestincev z ozemelj pod izraelsko okupacijo. Po napadu 7. oktobra se je v domovine vrnilo tudi na tisoče migrantskih delavcev iz Nepala, Tajske in s Filipinov, potem ko so bili ubiti tudi njihovi rojaki.

Izrael je vpoklical tudi veliko število rezervistov, kar je dodatno zmanjšalo število razpoložljivih delavcev.

Posebej prizadeto gradbeništvo

Še posebej je prizadeto gradbeništvo, odvisno od delavcev z okupiranih območij. Pred vojno sta dve tretjini od več kot 150.000 Palestincev z zasedenih ozemelj, ki so delali v Izraelu, delali prav v tej panogi, kažejo podatki palestinskega osrednjega statističnega urada.

Pomanjkanje delavcev v Izraelu je tako veliko, da je zaprtih skoraj polovica izraelskih gradbišč.

Izraelsko finančno ministrstvo ocenjuje, da pomanjkanje delavcev gospodarstvo stane več kot 800 milijonov dolarjev mesečno. Izrael tako delavce poleg v Indiji išče tudi v Šrilanki.

Po podatkih Svetovne banke je bila stopnja brezposelnosti v 1,4-milijardni Indiji v starostni skupini 15 do 24 let, leta 2022 17,9-odstotna.

V Izraelu trenutno dela 18.000 indijskih delavcev, večinoma na področju nege.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch je opravila pogovore s tajskimi delavci v Izraelu, ki so dejali, da so podplačani, da preveč delajo, omenjajo tudi druge kršitve njihovih pravic.

Obstaja tudi zaskrbljenost, da bi bili indijski delavci napoteni na manj varna območja ali bi bili zlorabljeni.

Deset največjih indijskih sindikatov je novembra opozorilo, da "ne bi bilo nič bolj nemoralno in uničujoče za Indijo kot omenjen 'izvoz' delavcev v Izrael". Gre za "dehumanizacijo in komodifikacijo indijskih delavcev", pravijo.

Izrael bo v prvi fazi najel 10.000 gradbenih delavcev, v prihodnjih mesecih pa skupaj 60.000. Prvi delavci bodo v Izrael prišli sredi februarja.

Pogoj naj bi bil, da delavec ni musliman

Ljudje, ki želijo oditi na delo v Izrael, morajo imeti najmanj tri leta delovnih izkušenj, opraviti morajo tudi izpit. NBC poroča, da je eden od pogojev za prijavo v razpisih za delo, ki so jih videli, tudi ta, da delavec ni musliman.

Medtem iz Izraelskega gradbeniškega združenja sporočajo, da verska pripadnost ali nepripadnost prijaviteljev ni pogojena. A neodvisne agencije, ki zbirajo prijave delavcev, so za NBC dejale, da so jim večja podjetja, za katera delajo, sporočila, da bodo upoštevala le prijave hindujcev in kristjanov.

Indija je pretežno hindujska država. Muslimani predstavljajo okoli 14 odstotkov prebivalstva.