Ena izmed izraelskih vojaških nadzornih točk, ki Palestincem onemogočajo svobodno premikanje po palestinskem ozemlju. Foto: Reuters
Ena izmed izraelskih vojaških nadzornih točk, ki Palestincem onemogočajo svobodno premikanje po palestinskem ozemlju. Foto: Reuters

V izjavi sta obe strani poudarili nujnost, da Izraelci in Palestinci preprečijo kakršna koli dejanja, ki bi med ramazanom ogrozila varnost svetih krajev v Jeruzalemu.

Na srečanju so sodelovali tudi predstavniki ZDA, Egipta in Jordanije. Izraelski in palestinski predstavniki so v skupni izjavi tudi ponovno potrdili zaveze, sprejete na prejšnjem srečanju v Jordaniji prejšnji mesec in dodali, da je umiritev razmer nujna.

Izrael se je na srečanju v Jordaniji sicer zavezal, da bo za štiri mesece ustavil razpravo o kakršnih koli novih naselbinah in za šest mesecev ukinil "legalizacijo" naselbin na okupiranem ozemlju, ki so po mednarodnem pravu nezakonite.

Vendar je skrajno desničarski finančni minister Bezalel Smotrič, ki je pristojen tudi za naselbine na Zahodnem bregu, takoj po takratnem srečanju sporočil, da ne namerava upoštevati dogovora.

V Jordaniji so se predstavniki obeh strani srečali prvič po več letih in se zavezali k umiritvi, a se nasilje na terenu ni zmanjšalo.

Palestinske politične skupine zavračajo takšne pogovore

Vse večje palestinske politične skupine razen Fataha, ki obvladuje palestinske samoupravne oblasti, tovrstnim pogovorom nasprotujejo in pozivajo k njihovemu bojkotu, poroča Al Džazira.

Palestinci v Gazi protestirajo proti srečanju. Foto: Reuters
Palestinci v Gazi protestirajo proti srečanju. Foto: Reuters

V skupni izjavi sta Palestinski islamski džihad in Ljudska fronta za osvoboditev Palestine sporočila, da predstavlja vztrajanje palestinskih samoupravnih oblasti, ustanovljenih v devetdesetih letih s sporazumi iz Osla, "državni udar proti volji ljudstva". Kot sta gibanji poudarili, Izrael izkorišča ta srečanja, da izvaja še večjo agresijo nad Palestinci.

Srečanje v Šarm el Šejku zavrača tudi gibanje Hamas, ki vlada v okupirani Gazi.

Palestinci zahtevajo vzpostavitev neodvisne palestinske države na 22 odstotkih historične Palestine, ki je od leta 1967 pod izraelsko vojaško okupacijo, kar pa jim Izrael vztrajno odreka in na palestinskem ozemlju širi nezakonite judovske naselbine.

Izrael je v te naselbine oziroma mesta naselil že več kot 700.000 naseljencev. Naselja so strateško zgrajena, da sekajo Zahodni breg in ločujejo Vzhodni Jeruzalem od preostanka Zahodnega brega, s tem pa onemogočajo vzpostavitev celovite in povezane palestinske države.

Izraelske okupacijske sile in izraelski naseljenci so letos ubili že 89 Palestincev, vključno z 18 otroki in eno žensko. V palestinskih napadih pa je letos umrlo 14 ljudi.