Letališčev Alepu je glavna vstopna točka za letala, ki na območje dostavljajo pomoč po potresu (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Letališčev Alepu je glavna vstopna točka za letala, ki na območje dostavljajo pomoč po potresu (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Omenjeno letališče sicer služi kot glavna vstopna točka za letala, ki na območje dostavljajo pomoč po uničujočem potresu, ki je februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije.
"Natančno ob 2.07 po krajevnem času je izraelski sovražnik izvedel zračni napad iz Sredozemskega morja zahodno od Latakije, katerega cilj je bilo mednarodno letališče v Alepu," je sporočilo sirsko obrambno ministrstvo in dodalo, da so oblasti zaprle letališče za vse lete. O morebitnih žrtvah ne poročajo.

Letališče v Alepu je sicer glavna vstopna točka za letala, ki so v zadnjem mesecu na območje dostavljala pomoč po uničujočem potresu, ki je 6. februarja prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije. Od takrat je v Alepu pristalo več kot 80 humanitarnih poletov s pomočjo, je povedal predstavnik sirskega ministrstva za promet Sulejman Khalil. Ti poleti so se zdaj do preklica ustavili.

"Dokler škoda ne bo odpravljena, ni več mogoče sprejemati poletov s humanitarno pomočjo," je dejal in pojasnil, da zaradi napada vzletno-pristajalna steza ne obratuje. Kot so še sporočili z ministrstva za promet, so humanitarne polete preusmerili na letališči v Damasku in Latakiji.

Drugi tovrstni napad Izraela

Izraelska vojska napada za zdaj ni komentirala. To je bil drugi izraelski napad na ozemlje pod nadzorom sirske vlade, odkar je območje stresel omenjeni uničujoči potres. Pred tem so izraelske sile 19. februarja izvedle raketni napad na Damask, v katerem je umrlo najmanj 15 ljudi. Tarča napada naj bi bili sicer iranske milice in člani šiitskega militantnega gibanja Hezbolah.

Vojna v Siriji je od začetka leta 2011 zahtevala že skoraj pol milijona smrtnih žrtev, približno polovica prebivalcev pa je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove. Več kot šest milijonov je razseljenih po državi, okoli pet milijonov pa jih je pobegnilo v tujino. Dodatno je razmere v Siriji poslabšal omenjeni katastrofalni potres, v katerem je bilo na severu države, ki je pod nadzorom upornikov, ubitih okoli 6000 ljudi.