Šolo je obiskovalo okoli 60 učencev od prvega do četrtega razreda. Foto: Reuters
Šolo je obiskovalo okoli 60 učencev od prvega do četrtega razreda. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je povedal, da preverjajo informacije.

Šolo Al Tahadi so že porušili leta 2017 in jo nato znova postavili. Marca letos je izraelsko sodišče ugodilo vlogi izraelske desničarske organizacije in odredilo ponovno rušenje šole, ki jo je obiskovalo okoli 60 učencev od prvega do četrtega razreda.

Predstavniki EU-ja na Zahodnem bregu so sporočili, da so "zgroženi nad poročili, da izraelske oblasti rušijo šolo v Džubet Ad Dibu, ki jo financira Evropska unija". Opozorili so, da so rušenja po mednarodnem pravu nezakonita, in pozvali k spoštovanju pravice otrok do izobraževanja.

"Izrael bi moral ustaviti vsa rušenja in izselitve, ki bodo le še povečali trpljenje palestinskega prebivalstva in dodatno zaostrili že tako napeto okolje," so navedli.

Izrael je že večkrat rušil domove in druge zgradbe, ki so jih postavili Palestinci na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu brez odobritve izraelskih oblasti.

Uničujejo tudi domove sorodnikov Palestincev, ki naj bi bili vpleteni v napade. Aktivisti za zaščito človekovih pravic označujejo to prakso za kolektivno kaznovanje.