Izraelska vojska je izvedla novo racijo v Dženinu na okupiranem območju. Foto: EPA
Izraelska vojska je izvedla novo racijo v Dženinu na okupiranem območju. Foto: EPA

Očividci so za francosko tiskovno agencijo AFP dejali, da so izraelske sile oblegale hišo v Dženinu in jo zadele z raketami. Posnetki na družbenih omrežjih kažejo helikopterje nad kolono vojaških vozil ob vstopu v mesto.

Izraelske oblasti so sporočile, da je bil eden od ubitih Palestincev vpleten v streljanje na dva brata iz nezakonite izraelske naselbine blizu palestinske vasi Huvara prejšnji mesec. Gre za Abdela Fataha Huseina Krušaja, pripadnika palestinskega gibanja Hamas.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da je izraelska vojska "eliminirala" strelca, ki je prejšnji mesec ubila dva naseljenca na okupiranem Zahodnem bregu.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudeine je izraelsko uporabo raket v Dženinu označil za dejanje "vsesplošne vojne". Izraelsko vlado je obtožil "odgovornosti za to nevarno stopnjevanje, ki bi lahko podžgalo razmere in uničilo vsa prizadevanja za obnovo stabilnosti", poroča Al Džazira.

Palestinci borci v Dženinu. Foto: Reuters
Palestinci borci v Dženinu. Foto: Reuters

Izraelske sile so v torek zvečer izvedle racijo tudi v begunskem taborišču Askar južno od Nablusa, kjer so aretirali tri ljudi, vključno s sinovoma 49-letnega Huseina Krušaja, ubitega v Dženinu.

Torkova racija je bila zadnja v nizu izraelskih napadov na palestinske borce na okupiranem Zahodnem bregu, v katerih so žrtve tudi civilisti.

Konec januarja so izraelske sile v Dženinu ubile 10 Palestincev, vključno s starejšo žensko. 6. februarja so jih v Jerihu ubile pet, 22. februarja v Nablusu pa še 11.

Protesti in stavka zaradi novega pokola

Nov pokol je sprožil množične proteste po Zahodnem bregu, h katerim je pozvala oborožena skupina iz Nablusa Levji brlog.

Na Zahodnem bregu je napad v Dženinu povzročil tudi splošno stavko. Vrata so zaprla trgovine in podjetja v več mestih, tudi v Dženinu, Nablusu in Ramali.

Nasilje vojske in naseljencev

V ponedeljek ponoči so izraelski naseljenci spet napadli Palestince v vasi Huvara. Tam je na stotine naseljencev prejšnji teden nasilno divjalo v maščevanju za ubita naseljenca.

V javnost so prišli posnetki, ki prikazujejo izraelske vojake med plesom skupaj z judovskimi naseljenci v Huvari. "Huvara je osvojena, gospodje," se sliši na posnetku.

V prejšnjem pohodu so naseljenci zažgali več deset avtomobilov in hiš Palestincev v Huvari.

Višji izraelski vojaški poveljnik je napad označil za pogrom. Izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je po napadu dejal, da bi moral Izrael "izbrisati" vas Huvara.

Izraelci so v letošnjem letu ubili že 73 Palestincev. Vojska jih je ubila 68, naseljenci pa še pet. V istem obdobju so Palestinci ubili 13 Izraelcev in eno Ukrajinko.