Pogreb enega od ubitih Palestincev na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Pogreb enega od ubitih Palestincev na Zahodnem bregu. Foto: EPA

Zadnja smrtna žrtev je Palestinec, ki so ga izraelski vojaki ustrelili v sredo, a je zaradi ran umrl danes, so sporočile palestinske zdravstvene oblasti.

V spopadih z izraelskimi vojaki v vasi Bejta na severu Zahodnega brega je bil v sredo ranjen 45-letni palestinski moški, ustrelili so ga v prsni koš. Prepeljan je bil v bolnišnico v Nablusu, kjer je danes zaradi hudih poškodb umrl, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Glede v sredo ubitega 14-letnika je izraelska vojska sporočila, da je vrgel molotovko na vojake, ki so nato nanj streljali s pravim strelivom.

Danes zjutraj pa je izraelska vojska v bližini mesta Dženin ustrelila dva mlada Palestinca in aretirala 20 drugih. V sredo so izraelske sile ubile še tri Palestince. V zadnjem tednu je bilo tako v izraelskih vojaških operacijah ubitih že 12 Palestincev.

Med ubitimi je tudi 34-letni odvetnik Muhamad Hasan Muhamad Asaf, za katerega je palestinsko zdravstveno ministrstvo sporočilo, da je delal na oddelku Palestinske osvobodilne organizacije, ki se ukvarja z dokumentiranjem izraelskih naseljenskih dejavnosti na palestinskem ozemlju. Ustreljen je bil v prsni koš, je sporočilo ministrstvo.

Novi napadi so se zgodili po nedavnem širšem izbruhu nasilja v Izraelu. V štirih smrtonosnih napadih v dveh tednih je bilo ubitih najmanj 14 Izraelcev.

Od januarja so izraelske sile po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva ubile 36 Palestincev. To število vključuje tudi Palestince, ki so izvedli napade v Izraelu, poroča Al Džazira.

Izrael je Zahodni breg ob Vzhodnem Jeruzalemu in Gazi okupiral leta 1967, ta ozemlja pa so pod izraelsko vojaško okupacijo še danes.