Žalujoči za ubitima Palestincema. Foto: Reuters
Žalujoči za ubitima Palestincema. Foto: Reuters

Po navedbah izraelske vojske so njene sile vstopile v mesto Vadi Brukin blizu Dženina na severu palestinskega ozemlja pod izraelsko okupacijo, kjer so "prijeli tri iskane osebe, osumljene vpletenosti v teroristične dejavnosti".

Med operacijo so oboroženi osumljenci streljali na okupacijske sile, ki so na to odgovorile s strelnim orožjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje so izraelske sile 26-letnega Muhamada Ajmana Al Sadija in 27-letnega Naima Džamala Zubaidija ubile med "agresijo" v taborišču Dženin na severu Zahodnega brega.

Po poročanju Al Džazire je dženinska enota Brigad Al Kuc (Jeruzalemske brigade), oboroženega krila gibanja Islamski džihad, sporočila, da sta bila moška dva izmed njenih poveljnikov.

V odgovor na nasilje so v Dženinu, ki velja za oporišče oboroženih palestinskih odporniških skupin na Zahodnem bregu, razglasili splošno stavko, h kateri so pozvala palestinska gibanja, tudi Fatah.

V sredo pa so izraelske sile ubile 25-letnega Palestinca med racijo v Jabadu blizu Dženina. V zadnjih treh dneh je Izrael tako ubil že osem Palestincev.

Skupaj je letos Izrael po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje na zasedenih palestinskih ozemljih ubil že 210 ljudi, od tega 47 otrok.

Po podatkih izraelske vojske pa je bilo letos v Izraelu in na Zahodnem bregu v palestinskih napadih ubitih 37 ljudi.

Izrael je Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, in Gazo okupiral leta 1967, Gaza pa je od leta 2007 še pod strogo izraelsko-egiptovsko blokado.