Prizor z današnjega protesta v Tel Avivu. Foto: Reuters
Prizor z današnjega protesta v Tel Avivu. Foto: Reuters

Zakon so po celonočnem plenarnem zasedanju v parlamentu, polnem burnih razprav, zjutraj sprejeli z 61 glasovi za in 47 proti v tretji in zadnji obravnavi.

V skladu z novim zakonom lahko predsednika vlade k odstopu prisili le tričetrtinska večina poslancev in poslank, in še to zgolj iz fizičnih ali psiholoških razlogov. Zakonodaja tudi izrecno preprečuje, da bi vrhovno sodišče predsedniku vlade odredilo prisilni dopust.

To naj bi bil odziv na pomisleke, da želi sodišče Netanjahuja prisiliti k odstopu zaradi konflikta interesov, saj kot vodja vladne koalicije predlaga korenite pravosodne reforme, hkrati pa je proti njemu vloženih več obtožb o korupciji.

Netanjahuju sodijo v treh ločenih primerih. Obtožen je korupcije, podkupovanja, goljufije in kršitve zaupanja, ker naj bi sprejemal draga darila in skušal skleniti skrivne dogovore z medijskimi podjetji za bolj pozitivno poročanje, navajajo izraelski mediji.

Današnja sprememba zakonodaje je tako še posebej sporna, ker velja za prilagojeno Netanjahuju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Lapid kritiziral sprejemanje zakona ponoči

Vodja opozicije Jair Lapid je kritiziral sprejetje zakona in člane koalicije, ker so zakon obravnavali ponoči, po skrajšanem postopku in daleč od oči javnosti, ter jih obtožil, da so sprejeli nespodoben in pokvarjen, posamezniku prilagojen zakon na podlagi neutemeljenih govoric.

Zakon je sicer del širše pravosodne reforme izraelske skrajno desne koalicije, katere cilj je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z njo želijo vladi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Reformo so številni kritiki označili za grožnjo demokraciji. Tudi izraelski predsednik Jicak Hercog se je jasno izrekel proti njej, saj da je represivna in spodkopava demokratične temelje države.

Prizadevanja za dosego kompromisa so bila do zdaj neuspešna, vse pogosteje pa se pojavljajo opozorila, da se Izrael približuje politični krizi. V državi ob tem že več kot 10 tednov potekajo množični protesti proti reformi.

Tudi danes potekajo novi protesti. Po poročanju izraelskih medijev so protestniki ponekod že blokirali ceste, na različnih lokacijah v Jeruzalemu in Tel Avivu pa skupno pričakujejo več kot 500.000 ljudi. Izrael ima sicer okoli 9,3 milijona prebivalcev.