Iz Isfahana po napadu poročajo, da je mirno. Foto: EPA
Iz Isfahana po napadu poročajo, da je mirno. Foto: EPA

Dva ameriška vladna uslužbenca sta za ameriško televizijo CBS dejala, da je izraelska raketa zadela Iran.

Tiskovni predstavnik iranske vesoljske agencije Hosein Dalirian je na omrežju X zapisal, da so uspešno prestregli več letalnikov, da pa poročil ali dokazov o raketnih napadih ni. Prav tako ne poročajo o morebitni škodi.

Iranska poluradna tiskovna agencija Mehr je nekaj ur po eksplozijah poročala, da je Isfahan "povsem miren in varen", varni so tudi jedrski objekti v Isfahanu.

Več ameriških medijev, vključno s televizijo CNN, je dobilo potrditev neimenovanih ameriških uradnikov, da je Izrael z raketami napadel Iran. Ti so tudi sporočili, da je bil Washington vnaprej seznanjen z izraelskim načrtom o napadu, a da ga niso podprli.

MZEZ slovenskim državljanom svetuje, naj zapustijo Iran

Zaradi zaostrenih varnostnih razmer v Iranu ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom v Iranu svetuje, da v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo.

Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti. MZEZ je sicer že pred današnjo spremembo odsvetoval vsa potovanja v Iran. Kot ministrstvo dodaja na spletni strani, so politične razmere v Iranu tudi sicer nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadar koli, zato državljanom svetujejo, naj se izogibajo vsem zbiranjem večjih množic.

Če se znajdejo v bližini protesta, pa naj se čim prej umaknejo na varno, saj se lahko zgodi nasilni odziv varnostnih organov. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet, še opozarja ministrstvo.

Iranska tiskovna agencija ISNA navaja neimenovanega višjega vojaškega uslužbenca, ki je dejal, da so bile jutranje eksplozije v Isfahanu povezane z "dejavnostmi zračne obrambe" nad mestom. Vojska je streljala na "sumljive predmete" na območju, je dejal neimenovani poveljnik. Eksplozije po njegovih besedah "niso povzročile škode".

Iranska državna televizija in predstavniki vojske pravijo, da so sestrelili tri manjše leteče predmete blizu zračnega oporišča severovzhodno od mesta Isfahan.

V oporišču je stacionirana flota letal F-14 Tomcat ameriške proizvodnje, ki jih je Iran kupil pred revolucijo leta 1979.

Iran je nad večjim delom države začasno zaustavil zračni promet, ki je že obnovljen.

Izraelska vojska in ameriško obrambno ministrstvo dogodkov v Iranu za zdaj nista hotela komentirati. Če je bil to res celoten izraelski odziv, se zdi, da je bil zelo omejen, poroča BBC.

Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian je pozneje potrdil, da izraelski letalniki niso povzročili nobene škode ali žrtev. "Medijski podporniki sionističnega režima so v obupanih prizadevanjih skušali njihov poraz prikazati kot zmago, v resnici pa sestreljeni miniletalniki niso povzročili nobene škode ali žrtev," je dejal Amirabdolahian.

Ob tem je še dejal, da je glavni dejavnik za stabilnost in varnost v regiji ustaviti zločine Izraela v Gazi in na Zahodnem bregu ter vzpostaviti dolgotrajno premirje.

Priznanje napada?

Medtem ko izraelska vojska napada ne komentira, pa je izraelska poslanka iz vrst stranke izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Likud Tali Gotliv nakazala, da je za napad odgovoren Izrael.

"Dobro jutro, drago ljudstvo Izraela, jutro, ko imamo glave ponosno dvignjene. Izrael je močna država," je zapisala na družbenem omrežju X. Dodala je: "Naj si povrne moč."

Ameriški časopis Washington Post pa navaja neimenovanega izraelskega predstavnika, ki je dejal, da je napad na Iran izvedla izraelska vojska, in sicer v odziv na iranske povračilne napade na Izrael 13. aprila.

Namen izraelskega napada je Iranu poslati sporočilo, da Izrael lahko napade položaje znotraj Irana, je dejal izraelski uslužbenec. Washington Post navaja še en neimenovani vir, ki je seznanjen z napadom. Dejal je, da je bil napad "pazljivo naravnan".

Tiskovna predstavnica Bele hiše je pozneje na novinarsko vprašanje glede izraelskega napada odgovorila, da "nimajo komentarja".

Posnetek jedrskega tehnološkega centra v Isfahanu. IAEA poroča, da jedrska poslopja niso utrpela škode v napadu. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Posnetek jedrskega tehnološkega centra v Isfahanu. IAEA poroča, da jedrska poslopja niso utrpela škode v napadu. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Brez takojšnih povračilnih ukrepov?

Višji iranski predstavnik je za Reuters dejal, da nimajo načrtov za takojšnje povračilne ukrepe zoper Izrael, češ da še ni jasno, kdo je odgovoren za nočni napad.

"Tuji vir incidenta ni bil potrjen. Nismo bili tarče zunanjega napada in razprava se bolj nagiba k temu, da je šlo za infiltracijo kot napad," je dejal neimenovani vir.

Isfahan strateško pomembno mesto

Isfahan je strateško pomembno mesto, v katerem je več pomembnih poslopij, vključno s poslopji za vojaške raziskave in razvoj, ter oporišča, poroča Al Džazira.

V Isfahanu je iransko vojaško zračno oporišče, ki pa pripada vojski, ne pa revolucionarni gardi.

V bližnjem mestu Natanc pa je eden od iranskih jedrskih objektov za bogatenje urana.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potrdila, da ni bilo škode na iranskih jedrskih poslopjih. Dodali so, da dogajanje podrobno spremljajo.

Ameriški viri so za CNN dejali, da tarča napadov niso bili iranski jedrski objekti.

Glede na medijska poročila za zdaj kaže, da je šlo sicer za dokaj omejen napad izraelskih sil na iransko ozemlje.

V Parizu posredovanje policije pred iranskim konzulatom

V središču Pariza je pred iranskim konzulatom posredovala policija, potem ko naj bi v poslopje na ulici Fresnel blizu Eifflovega stolpa vstopil sumljivi moški, za katerega so očividci menili, da nosi na sebi jopič z razstrelivom. Območje okoli ulice so zaprli.

Po navedbah ameriških virov je Izrael včeraj obvestil Združene države Amerike, da se bo v prihodnjih dneh maščeval Iranu za sobotni napad. Iranski predsednik Ebrahim Raisi pa je Izrael opozoril, da bo Teheran poskrbel za "močen odgovor" na kakršen koli napad na iransko ozemlje.

Skupina G7 pripravljena uvesti nove sankcije proti Iranu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob robu srečanja skupine G7 na Capriju zatrdil, da ZDA "niso bile vpletene v nobeno ofenzivno operacijo" in da si prizadevajo za umiritev napetosti. Ob tem ni želel komentirati domnevnega napada, je pa ponovil zavezanost ZDA obrambi Izraela.

Zunanji ministri držav G7 so sicer v sklepni izjavi srečanja sporočili, da so pripravljeni uvesti nove sankcije proti Iranu, tako zdaj kot v odgovor na morebitne prihodnje pobude in dejanja, ki bi bila po oceni skupine "destabilizacijska". Ob tem so ob današnjem izraelskem napadu na Iran vse strani v regiji pozvali, naj si prizadevajo za umiritev razmer.

"Od iranske vlade bomo zahtevali odgovornost za njena zlonamerna in destabilizacijska dejanja," so ministri sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta zapisali v izjavi ob koncu srečanja na italijanskem otoku.

Ministri so zagotovili, da si bo skupina prizadevala za umiritev. "Politični cilj se imenuje umiritev," je dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

Skupina G7 pripravljena uvesti nove sankcije proti Iranu

EU poziva k zadržanosti, Oman obsoja napad

Prihajajo odzivi na napad. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k zadržanosti, da bi se izognili dodatnim stopnjevanjem napetosti na Bližnjem vzhodu.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je pozval k "popolni deeskalaciji" na Bližnjem vzhodu. Tudi Pariz poziva k zadržanosti. Britanski premier Rishi Sunak je dejal, da "večje stopnjevanje napetosti ni v nikogaršnjem interesu" v regiji. Tudi nemški kancler Olaf Scholz je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA posvaril pred nadaljnjim zaostrovanjem na Bližnjem vzhodu.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Džjan je dejal, da "Kitajska nasprotuje kakršnim koli dejanjem, ki dodatno stopnjujejo napetosti".

"Še naprej spodbujamo vse strani, naj bodo zadržane in se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko sprožila novo stopnjevanje v tako občutljivi regiji," pa je v odzivu na domnevne napade dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je poudaril nujnost ustavitve kroga povračilnih ukrepov. Mednarodno skupnost je pozval, naj prepreči razvoj dogodkov, ki bi lahko imeli uničujoče posledice.

Zunanje ministrstvo Omana pa je obsodilo "izraelski napad" na Isfahan. Oman "tudi obsoja izraelske večkratne vojaške napade v regiji," je sporočil. Zalivska država je večkrat posrednica med Iranom in zahodnimi državami.

Egipt pa je izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi stopnjevanja napetosti med Iranom in Izraelom, je sporočilo egiptovsko zunanje ministrstvo.

Posebni poročevalec ZN-a na področju protiterorizma in človekovih pravic Ben Saul pa je dejal, da so "izraelski zadnji napadi na Iran še ena kršitev prepovedi uporabe vojaške sile v skladu z mednarodnim pravom in ustanovno listino ZN-a ter ogrožajo človekovo pravico do življenja".

Ali lahko spopad med Izraelom in Iranom vodi v širšo vojno?

Izrael napadel Sirijo

Izraelske letalske sile so medtem napadle položaje sirske vojske na jugu Sirije, je sporočil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, Rami Abdel Rahman.
Izraelski napadi so bili usmerjeni predvsem na radarsko postajo sirske vojske med pokrajinama Svejda in Dara, je pojasnil Rahman.

Izrael redno obstreljuje cilje v sosednji Siriji. Z njimi si med drugim prizadeva preprečiti širjenje vpliva Irana, ki je zaveznik aktualnih sirskih oblasti.

Nova zaostritev

Izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku, za kar Teheran krivi Izrael, v noči na nedeljo z letalniki in raketami ciljal Izrael, pri čemer ni bilo žrtev, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Čeprav je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izognejo nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

Napad že januarja leta 2023

Vojaška tovarna v Isfahanu, ki pripada iranski vojski, je bila januarja 2023 že tarča brezpilotnih letalnikov, poroča Al Džazira. Zračna obramba je tovarno zaščitila in letalniki niso povzročili škode. Iran je takrat za napad obtožil Izrael, aretirali so štiri ljudi zaradi sumov, da so delovali za izraelsko obveščevalno agencijo Mosad.

Napete razmere zaradi napada Izraela na Iran