Elon Musk. Foto: Reuters
Elon Musk. Foto: Reuters

Hercog je Musku dejal, da družbeni mediji, "vključno nekateri, ki jih vodite, nudijo zatočišče starodavni bolezni antisemitizma", poroča BBC.

Musk je v Izrael prišel po odločitvi več velikih podjetij, kot so Apple, Disney, IBM in Comcast, za začasno prekinitev oglaševanja na X-u, nekdanjem Twitterju, zaradi raziskave organizacije Media Matters, ki je pokazala, da se oglasi teh podjetij na X-u prikazujejo ob pronacističnih zapisih.

Tudi Musk sam je bil tarča kritik zaradi spodbujanja antisemitskih idej. Na X-u je namreč ta mesec na zapis enega uporabnika, ki je za "judovske skupnosti" dejal, da spodbujajo "sovraštvo do belcev", odvrnil, da je to "dejanska resnica".

Musk je zanikal, da je bila objava antisemitska. Zatrdil je, da se njegov komentar ni nanašal na vse Jude, ampak na skupine, kot je Antidefamacijska Liga, ki je bila kritična do X-a, in druge, neimenovane skupine.

V Izraelu je Muska sprejel tudi premier Benjamin Netanjahu. Skupaj sta obiskala kibuc Kfar Aza, ki je bil 7. oktobra tarča Hamasa.

Izraelske oblasti so Musku pokazale posnetke z dne napada, v katerem je po izraelskih podatkih umrlo 1200 ljudi, 240 talcev pa je bilo odpeljanih v Gazo.

Musk se je v pogovoru z Netanjahujem strinjal, da je treba za dosego miru in varnosti uničiti Hamas. "Najprej se morate znebiti strupenega režima, kot ste se v Nemčiji in na Japonskem. Da, v drugi svetovni vojni," je dejal Netanjahu. Musk je odvrnil: "Ni druge možnosti. Ni druge možnosti."

Med obiskom Izraela so se tudi dogovorili o uporabi Muskove satelitske internetne storitve Starlink. Dogovor pravi, da se lahko Starlink na območju Izraela in Gaze, ki je pod izraelsko okupacijo, uporabi le z odobritvijo izraelske vlade.