Izraelski premier Naftali Benet je prepričan, da je k zmagi novega iranskega predsednika prispeval tudi ajatola Ali Hamenej. Foto: EPA
Izraelski premier Naftali Benet je prepričan, da je k zmagi novega iranskega predsednika prispeval tudi ajatola Ali Hamenej. Foto: EPA

Izraelski premier Naftali Benet meni, da je izvolitev ultrakonservativnega klerika Ebrahima Raisija za novega iranskega predsednika "zadnja priložnost za velesile, da se prebudijo, preden se vrnejo k jedrskemu sporazumu, in da razumejo, s kom imajo opravka in kakšne vrste režim želijo podpreti".

"Režimu brutalnih krvnikov ne smemo nikdar dovoliti, da ima orožje za množično uničevanje," je še dejal v izjavi po prvi redni seji vlade, ki jo je izraelski parlament potrdil sredi tega meseca. Ob tem je še dodal, da je iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej omogočil izvolitev Raisija, ki ga je Benet označil za "klavca iz Teherana".

Sorodna novica Ebrahim Raisi razglašen za zmagovalca iranskih predsedniških volitev

Tudi izraelski zunanji minister Jair Lapid je bil oster do Raisija, očital mu je odgovornost za smrt tisočih Irancev in zavezanost iranskim jedrskim ambicijam: "Novi predsednik Irana je skrajnež, ki je odgovoren za smrt na tisoče Irancev," je na Twitterju v soboto zvečer zapisal Lapid. Tudi on je Raisija označil za "klavca iz Teherana".

"Njegova izvolitev bi morala spodbuditi ponovno odločenost, da se takoj ustavi iranski jedrski program in konča uničujoče regionalne ambicije Irana. Raisi je zavezan jedrskim ambicijam režima in njegovi kampanji globalnega terorizma," je opozoril.

Vodja Hezbolaha Raisija označil za "ščit" pred Izraelom

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasralah je Raisiju čestital za zmago na volitvah in ga označil za "ščit" pred Izraelom in drugimi "agresorji". "Vaša zmaga je obnovila upanje iranskega naroda in ljudi v regiji, ki vas vidijo kot ščit in močnega podpornika ... Odpora proti agresorjem," je sporočil v izjavi.

Raisi je pričakovano zmagal na petkovih predsedniških volitvah v Iranu. Po končnih uradnih izidih je prejel skoraj 62 odstotkov glasov podpore.

Volilna udeležba je bila z 48,9 odstotka najnižja doslej na predsedniških volitvah v državi in več kot 20 odstotkov nižja kot pred štirimi leti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Teheranu naj bi bila celo še nižja. Poleg tega naj bi po poročanju spletnega portala Habar-Online skoraj štirje milijoni volivcev iz protesta oddali prazne glasovnice.

Nizka udeležba med skoraj 60 milijoni volilnih upravičencev po mnenju poznavalcev kaže na bojkot in opozorilo vladi.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je dejal, da je bila izvolitev Raisija iranski javnosti vsiljena. Raisi je po njegovih besedah najskrajnejši izvoljeni predsednik Irana doslej.

Raisi bo na položaju nasledil zmernega predsednika Hasana Rohanija, ki po dveh mandatih ni smel več kandidirati na volitvah. Prisega novega predsednika je predvidena avgusta.