Gilad Erdan. Foto: AP
Gilad Erdan. Foto: AP

Rumeno Davidovo zvezdo so si nadeli tudi drugi člani izraelske delegacije. Veleposlanik Erdan je dejal, da jo bo nosil, dokler Varnostni svet ZN-a ne obsodi "grozodejstev Hamasa" in zahteva "takojšnje izpustitve" talcev. Na zvezdi je napis v angleščini "nikoli več", slogan proti genocidom. Danes rumena Davidova zvezda predstavlja spomin oziroma opomin na holokavst.

Do zdaj Varnostni svet še ni sprejel resolucije, ki obravnava dogajanje v Izraelu in Gazi zaradi pomanjkanja konsenza. Generalna skupščina ZN-a je sicer prejšnji teden sprejela nezavezujočo resolucijo, ki poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju.

Kritika vodje Jad Vašema

Erdanova poteza je naletela na številne kritike. Vodja izraelskega spominskega centra in muzeja holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu Dani Dajan je dejal, da poteza sramoti žrtve holokavsta, pa tudi državo Izrael.

"Rumen našitek simbolizira nemoč judovskega ljudstva in prepuščenost milosti drugih," je zapisal na omrežju X. "Danes imamo neodvisno državo in močno vojsko. Smo gospodarji lastne usode. Danes si pripnemo modro-belo zastavo, ne pa rumenega našitka," je dejal, pri čemer je mislil na modro-belo zastavo Izraela.

Tudi Izraelski premier Benjamin Netanjahu in drugi voditelji so povlekli neposredne vzporednice med Hamasovim napadom in nacističnim pregonom Judov.

Erdan invazijo v Gazi primerjal z izkrcanjem v Normandiji

Ob tem je Erdan izraelsko kopensko ofenzivo na območju Gaze primerjal z izkrcanjem zaveznikov v Normandiji leta 1944. Zasmehoval je Varnostni svet ZN-a, češ da če bi obstajal ob izkrcanju zavezniških sil, bi verjetno v organu "potekala burna razprava o tem, koliko elektrike in goriva imajo prebivalci Münchna".

Poudaril je, da je primerjava števila žrtev na obeh straneh po napadu Hamasa na Izrael na začetku meseca enako nedopustna kot primerjava nemških in britanskih žrtev v drugi svetovni vojni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zahtevo po prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu pa je primerjal z zahtevo po prekinitvi ognja, preden so ruske sile leta 1943 znova zavzele Stalingrad.

Izraelske sile so v Gazi od 7. oktobra ubile več kot 8500 ljudi, od tega 3542 otrok in 2187 žensk. Več kot 20.000 je ranjenih, Gaza je povsem razdejana. Ob tem je povsem zaostril zaporo okupirane Gaze, ki traja že od leta 2007. Tako je ustavil dobavo vode, hrane, zdravil, elektrike in goriva za vseh 2,3 milijona prebivalcev območja. Približno milijon je otrok.

Gaza velja za največji zapor na svetu. Njena površina je 365 kvadratnih kilometrov, več kot dve tretjini prebivalcev pa je beguncev iz leta 1948 (in njihovih potomcev), ki so bili pregnani s svojih domov ob nastanku Izraela.