Foto: AP
Foto: AP

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odgovornosti obtožil Iran, ki hutijevce podpira. Teheran obtožb ni komentiral.

Ugrabitev ladje je po njegovem mnenju "teroristično dejanje, ki pomeni kvalitativni preskok v iranski agresiji proti državljanom svobodnega sveta in ustvarja mednarodne posledice za varnost ladijskih poti".

Predtem so hutijevci zagrozili, da bodo napadli vse ladje, povezane z Izraelom. "Odslej so tarča vse ladje, ki plujejo pod izraelsko zastavo, ki so v lasti izraelskih podjetij ali jih upravljajo izraelska podjetja," je na omrežju X zapisal vojaški predstavnik hutijevcev Jahja Sari.

Vse države na svetu pozivajo, naj prenehajo pošiljati rojake v posadke izraelskih ladij in prenehajo poslovati z njimi. Razlog za to odločitev je "izraelsko-ameriška agresija" na območju Gaze, so še sporočili hutijevci.

"Izraelsko tovorno ladjo smo odpeljali do jemenske obale," je po ugrabitvi izraelske ladje dejal hutijevski uradnik. Vir v obalnem mestu Hodeida pa je povedal, da je ladja priplula v pristaniško mesto Salif.

Po poročanju DPA-ja gre za ladjo Galaxy Leader, ki prevaža avtomobile in je bila na poti iz Turčije v Indijo. Na krovu naj bi bila 22-članska mednarodna posadka, v kateri pa naj ne bi bilo izraelskih državljanov.

Po poročanju izraelskih medijev naj bi ladjo upravljalo podjetje v delni lasti britansko-izraelskega poslovneža Ramija Ungarja. 190 metrov dolga ladja pluje pod zastavo Bahamov.