Kralj Abdulah II. na srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu. Foto: Reuters
Kralj Abdulah II. na srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu. Foto: Reuters

Jordanski kralj je poudaril, da bi si vsi morali prizadevati, da Bližnji vzhod ne bo zgrmel v prepad. "Naš skupni cilj je preprečiti požar v regiji," je zatrdil Scholz.

Nemški kancler je ob tem tudi posvaril šiitsko gibanje Hezbolah in Iran, naj se ne vpletata v konflikt.

Sorodna novica V napadu na bolnišnico v Gazi ubitih najmanj 500 ljudi. Izrael odgovornost zanika.

Jordanski kralj pa je dal jasno vedeti, da njegova država ni pripravljena sprejeti palestinskih beguncev z območja Gaze. "Kar zadeva prihod beguncev v Jordanijo – in tu lahko govorim ne le v imenu Jordanije, ampak tudi naših prijateljev v Egiptu – je to za nas meja, ki je ne bomo prestopili," je dejal.

"Ker mislim, da je to načrt določenih običajnih osumljencev, ki skušajo dejansko ustvariti probleme na terenu. Nič beguncev v Jordaniji, nič beguncev v Egiptu. To je situacija, ki jo je treba rešiti znotraj Gaze in Zahodnega brega. In tega ni treba izvesti na plečih drugih," je še dodal.

Kancler je na srečanju ponovno obsodil napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, hkrati pa pozval k dostopu Gaze do humanitarne pomoči.

Scholz je po pogovorih z jordanskim kraljem že odpotoval na obisk v Izrael, kjer naj bi se srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in predsednikom Jicakom Hercogom.

Scholz bo prvi predsednik vlade na obisku v Izraelu po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra, na katerega je izraelska vojska odgovorila z napadi na območje Gaze.