60 milijonov dolarjev je Savdska Arabija plačala, da lahko gosti Saudi Cup, najdražje konjske dirke na svetu. Foto: AP
60 milijonov dolarjev je Savdska Arabija plačala, da lahko gosti Saudi Cup, najdražje konjske dirke na svetu. Foto: AP

Z nafto bogata država je v športni svet vložila na milijone dolarjev, ugotavlja poročilo organizacije za človekove pravice Grant Liberty. Od šahovskega prvenstva do golfskih in teniških turnirjev.

Sorodna novica Nedotakljivost Savdske Arabije - dvojna merila Zahoda

60 milijonov dolarjev je kraljevina plačala samo za Saudi Cup, najdražje konjske dirke z nagradnim skladom 20 milijonov dolarjev, poroča Guardian.

Poročilo se še posebej osredotoča na desetletno in 650 milijonov dolarjev težko pogodbo s formulo 1, katere karavana se bo letos prvič ustavila v savdskem pristaniškem mestu Džeda.

Analiza Grant Libertyja oriše ogromne razsežnosti savdskih naložb v šport, ki jih označujejo kar za "športno pranje možganov", prakso vlaganja ali organiziranja športnih dogodkov, da bi tako preusmerili pozornost od hudega kršenja človekovih pravic v državi in se ponašali kot novo vodilno mednarodno prizorišče za turizem in dogodke.

Letos bo premierno dirka formule 1 v Džedi. Foto: AP
Letos bo premierno dirka formule 1 v Džedi. Foto: AP

Vizija 2030

V ta namen je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman pred petimi leti tudi predstavil Vision 2030 (Vizija 2030), vseobsegajoči strateški velenačrt, katerega cilj naj bi bil zmanjšati savdsko gospodarsko odvisnost od nafte. A načrtu, ki naj bi kraljevino družbeno in gospodarsko reformiral, so sledili pogrom nad oporečniki ter aretacije aktivistov in verskih klerikov.

Savdska Arabija se je postavila tudi na čelo vojaškega posredovanja v Jemnu, v sklopu katerega je bilo ubitih več kot 100.000 ljudi, vključno z najmanj 12.000 civilisti.

Opazovalci ocenjujejo, da je za najmanj dve tretjini teh smrti kriva savdska agresivna kampanja zračnih napadov. Za nameček so ameriške obveščevalne službe savdskemu vrhu pripisale tudi umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija leta 2018.

100 milijonov dolarjev so Savdijci odšteli, da so leta 2019 gostili boksarski obračun med Andyjem Ruizom ml. in Anthonyjem Joshuo. Foto: AP
100 milijonov dolarjev so Savdijci odšteli, da so leta 2019 gostili boksarski obračun med Andyjem Ruizom ml. in Anthonyjem Joshuo. Foto: AP

Bogastvo za prireditve

Med vsem tem pa je kraljevina porabila pravo bogastvo, da si je zagotovila svoj delež na največjih mednarodnih športnih prireditvah, da bi tako Savdsko Arabijo predstavila kot poslovno prijazno in napredno državo.

To med drugim vključuje 145 milijonov dolarjev za triletno pogodbo s špansko nogometno zvezo, 15 milijonov za en sam moški golfturnir Saudi International, 33 milijonov za turnir v snukerju in 100 milijonov za boksarski obračun med Andyjem Ruizom ml. in Anthonyjem Joshuo leta 2019.

Savdska Arabija je leta 2014 sklenila tudi 500 milijonov dolarjev vredno 10-letno pogodbo s svetovno organizacijo poklicne rokoborbe (WWE).

"Savdska Arabija skuša izkoristiti dober ugled najbolj priljubljenih tujih športnih zvezdnikov, da bi tako prikrili svojo dolgo zgodovino brutalnosti, mučenja in umorov oporečnikov," je dejala Lucy Rae iz Grant Libertyja, ki je Savdsko Arabijo ob tem obtožila zlorab človekovih pravic "monumentalnih razsežnosti". "Vodilni svetovni športni zvezdniki morda niso želeli biti del ciničnega marketinškega načrta odvračanja pozornosti sveta od brutalnosti – a točno to se dogaja," je dodala.

Foto: AP
Foto: AP

Kritike zavračajo

Pri Grant Libertyju so v analizo zajeli tudi dogovore, ki pa se zaradi kritik javnosti ali drugih ovir nikdar niso izpolnili, denimo šest milijonov dolarjev vredno ponudbo nogometnima zvezdnikoma Cristianu Ronaldu in Lionelu Messiju, da bi postala obraz savdske turistične kampanje, in kontroverzni 400 milijonov dolarjev vredni poskus prevzema ekipe Newcastle United.

Riad se brani, da ima z vlaganjem v športne prireditve povsem čiste namene.

"Vizija 2030 si je za enega od svojih ciljev zastavila vzpostavitev profesionalnih športnih prireditev in športne industrije. To ne bo zgolj zagotovilo delovnih mest na tisoče Savdijcem, ampak bo tudi izboljšalo kakovost življenja vseh, ki živijo v kraljevini," je poročilo komentiral Fahad Nazer s savdskega veleposlaništva v Washingtonu.

"Kraljevina s ponosom gosti in podpira vrsto športnih dogodkov, ki Savdijcem predstavljajo nove športe in svetovno priznane športnike, hkrati pa svet spoznavajo s savdskimi atrakcijami in velikodušno naravo njenih prebivalcev."