Ladja je namenjena v Luko Koper. Foto: Radio Slovenija
Ladja je namenjena v Luko Koper. Foto: Radio Slovenija

Ladja Borkum, ki naj bi po navedbah španskih strank Sumar in Podemos ter propalestinskih organizacij prevažala orožje za Izrael, je v četrtek preusmerila svojo pot in se ni ustavila v španskem pristanišču Cartagena, čeprav naj bi imela dovoljenje za to.

Naslednje pristanišče, v katerem se bo ladja Borkum ustavila, je Luka Koper, je v petek sporočilo Gibanje za pravice Palestincev in vlado pozvalo, naj ladji ne dovoli vplutja.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v ponedeljek za STA pojasnili, da omenjena ladja izpolnjuje vse pogoje za vplutje in da ji slovenska pomorska uprava tega ne more prepovedati. Ladja mora sicer svoj prihod napovedati in posredovati podatke o potovanju, osebah in tovoru kot tudi o zdravstvenem stanju in zaščiti na ladji.

Če ladja prevaža nevaren tovor, ga mora posebej napovedati. Uprava za pomorstvo ji lahko vplutje zavrne "le z vidika varnosti plovbe, če ladja nima oziroma ne predloži ustreznih dokumentov", so pojasnili na ministrstvu.

Vplutje ji lahko zavrne tudi, če zanjo v skladu s pariškim memorandumom velja prepoved vplutja v pristanišča članic memoranduma in na podlagi sankcij EU-ja proti Rusiji – če torej ladja pluje pod rusko zastavo ali jo upravljajo ruska podjetja.

Sorodna novica Ladja z domnevnim orožjem za Izrael naj bi plula proti Kopru. Luka: Naš dostop do informacij omejen.

Orožarski del tovora naj bi bil namenjen na Češko

Po podatkih agenta ladjarja Roka Štruklja je orožarski del tovora namenjen na Češko in kot pravi, bi bil presenečen, če bi tovor zadržali. A imajo, dodaja, pristojni pravico, da ga pregledajo. To lahko stori finančna uprava, je poročal Radio Koper.

In kaj naj bi sodeč po dokumentaciji prevažala ladja, ki naj bi v Koper priplula v sredo zvečer? "Gre za strelivo, drugi, manjši del pa je tranzitni tovor, ki je namenjen v Cartageno v Španiji," je povedal direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Tranzit orožja skozi Slovenijo se ne bi zgodil prvič. Če je to blago namenjeno v države članice Evropske unije, tranzitno dovoljenje ni potrebno, pravijo na obrambnem ministrstvu, od koder so sporočili, da jim vsebina tovora ladje ni poznana.

Dean Jelačin je medtem za TV Slovenija poročal, da ladja poleg jeklenih izdelkov za tovarno sladkorja v Srbiji prevaža tudi nevarne snovi. Takšnega tovora je vse od začetka vojne v Ukrajini v Luki Koper veliko. Borkum po neuradnih informacijah prevaža naboje in tekoče razstrelivo.

Prepoved vplutja lahko sprejme le država kot politično odločitev, a bi morala ob tem prevzeti tudi finančno breme takšnega ukrepa, je še poročal Jelačin.

"Slovenija tranzite vojaške opreme in orožja prek svojega ozemlja ureja skladno z uredbo o soglasjih za proizvodnjo in dovoljenjih za promet z vojaškim orožjem in opremo ter predhodnih dovoljenjih za uvoz, izvoz, tranzit in prenos obrambnih proizvodov. Skladno s to uredbo, za tovrstno blago, ki zapušča ali je namenjeno v države članice EU-ja, tranzitno dovoljenje ni potrebno," so pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Že v petek je sicer več ministrov španske vlade zanikalo informacije, da ladja prevaža orožje za Izrael. Špansko ministrstvo za promet je nato potrdilo, da je tovor namenjen na Češko.

Viri na španskem ministrstvu za promet so za časopis El Pais dejali, da obstaja možnost, da so nevladniki ladjo Borkum zamenjali z drugo tovorno ladjo, ladjo Marianne Danica, ki so ji španske oblasti prepovedale vplutje v španska pristanišča, saj naj bi v Hajfo v Izraelu prevažala 27 ton eksplozivnega materiala.

Sporna ladja prihaja v Luko Koper