Množica pred banko. Foto: Reuters
Množica pred banko. Foto: Reuters

Libanonske banke so v hudi gospodarski krizi leta 2019 uvedle stroga pravila glede tega, koliko sredstev lahko ljudje dvignejo s svojih računov. Moški je v banko vstopil s puško, polil bencin in zahteval svoj denar za plačilo bolnišničnih stroškov.

Dogodek je minil mirno in brez poškodb, potem ko so se pogajalci z moškim dogovorili, da lahko dvigne za 35.000 dolarjev svojih prihrankov. Televizija LBC je poročala, da je družina moškega nujno potrebovala prihranke, saj so nekateri njeni člani v bolnišnici.

Brat moškega je dejal, da ima v banki 210.000 dolarjev, hotel pa je jih dvigniti le 5500 za plačilo bolnišničnih računov. Njegova žena in brat sta pred banko dejala, da bi morali vsi storiti enako, da dobijo, kar je njihovo.

Pred banko se je zbrala množica, ki je moškemu vzklikala "ti si junak" in "dol z vladavino bank". Oblasti še niso sporočile, ali bo moški česa obtožen, poroča BBC.

Libanon je v hudi gospodarski krizi, življenjski stroški se povišujejo, v državi vlada pomanjkanje pšenice in zdravil. Omejitve glede dvigov denarja v bankah povzročajo veliko jeze med ljudmi.

Januarja je neki komitent v banki v dolini Beka zadrževal več deset talcev in zahteval, da lahko dvigne svoj denar v ameriških dolarjih.

Libanonska valuta je od začetka krize izgubila več kot 90 odstotkov vrednosti. Po podatkih ZN-a štiri petine libanonskega prebivalstva živijo v revščini.