Mirovne sile Združenih narodov v okviru misije Unifil med vožnjo mimo vasi Hiam na jugu Libanona v neposredni bližini meje z Izraelom. Foto: Reuters
Mirovne sile Združenih narodov v okviru misije Unifil med vožnjo mimo vasi Hiam na jugu Libanona v neposredni bližini meje z Izraelom. Foto: Reuters

"Pozivam k previdnosti v prihodnjih dneh, ker se bojim, da se bodo stvari še poslabšale zaradi hudih napetosti na meji," je dodal Hasan Diab, ki je januarja letos postal predsednik vlade tudi s parlamentarno podporo Hezbolaha.

Kdo so bili oboroženci, ki so jih videli Izraelci?
Izraelska vojska je trdi, da je manjša oborožena skupina moških, po njihovem prepričanju pripadniki Hezbolaha, prestopila mejo na spornem območju, ki si ga lastijo Libanon, Izrael in Sirija. Kot so sporočili, so teroristi zbežali nazaj v Libanon po obstreljevanju in so izraelske sile uporabile topništvo v obrambo.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je zavrnilo trditve, da je bilo vpleteno v incident ali poskus infiltracije. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek posvaril Hezbolah pred kakršnim koli napadom na Izrael, saj da bodo nanj odločno odgovorili.

Sporna tromeja
Mirovne enote Združenih narodov v regiji (Unifil) so v odzivu na zadnji incident na meji med Libanonom in Izraelom pozvale h kar največji zadržanosti. Približno 30 kvadratnih kilometrov veliko območje na meji med Sirijo, Libanonom in Izraelom je že dlje časa sporno. Združeni narodi in ZDA menijo, da ozemlje kot del Golanske planote pripada Siriji. Libanon in Sirija za zdaj še nista dokončno izoblikovala svojih zahtev, sta pa spor pripravljena rešiti šele po izraelskem umiku.

Kopičenje vojske na meji
Izraelska vojska je konec tedna napovedala okrepitev vojske na severu države. Tudi po poročanju izraelskih medijev je v ozadju odziv na poročanje medijev, da naj bi bil v izraelskem raketnem napadu na Sirijo ubit visoki predstavnik Hezbolaha. Izrael se boji, da bi lahko sledila povračilna dejanja.

Politično krilo Hezbolaha sicer podpira zdajšnjo Diabovo vlado, ki jo sestavljajo predvsem tehnokratski in strankarsko nevezani ministri. Vojaško krilo Hezbolaha je dolgotrajni nasprotnik sosednjega Izraela in je v sirski državljanski vojni na strani enot sirskega predsednika Bašarja Al Asada.