Kaj vse stoji za dogovorom Italije in Libije glede prebežnikov v Sredozemlju? Foto: AP
Kaj vse stoji za dogovorom Italije in Libije glede prebežnikov v Sredozemlju? Foto: AP

Poveljnika obalne straže Abda Al Rahmana Milada, znanega kot Bija, sumijo, da je del kriminalne združbe, ki deluje v kraju Zawiyah na severozahodu Libije. Aretirali so ga oktobra lani, a so ga v nedeljo izpustili, potem ko je vojaški generalni tožilec Tripolisa zaradi "pomanjkanja dokazov" ovrgel obtožnico.

Kot poroča Guardian, odločitev močno kritizirajo v Italiji, kjer so novinarjema Nellu Scavu in Nancy Porsii, ki sta poročala o Bijevih kriminalnih dejavnostih, zaradi groženj s smrtjo odobrili policijsko zaščito.

Libija se spopada s korupcijo, kaosom in nasiljem vse od strmoglavljenja Moamerja Gadafija leta 2011, za katerim je stal tudi Zahod. Od takrat je ta z nafto bogata država postala ključno izhodišče za Afričane, ki skušajo prek Sredozemlja doseči boljše življenje v Evropi.

Minniti zavrača očitke

Leta 2018 je Varnostni svet proti Biji in še petim domnevnim vodjem kriminalnih združb, vpletenih v tihotapljenje prebežnikov, uvedel sankcije.

Leta 2019 pa je preiskava italijanskega časopisa Avvenire razkrila prisotnost Bije v Italiji, kjer naj bi se maja 2017 udeležil več uradnih sestankov na Siciliji in v Rimu, zaradi česar se je znašel na udaru takratni notranji minister Marco Minniti.

Tri mesece pred tem je Minniti podpisal memorandum z vodjem libijske vlade Fayezom Al Sarrajem o sodelovanju z libijsko obalno stražo, za kar so bila predvidena štiri patruljna plovila.

Dogovor je spodbudil libijsko obalno stražo, da je prestrezala prebežniške čolne na morju in jih preusmerjala v Libijo, kjer naj bi po navedbah človekoljubnih organizacij begunce zlorabljali in mučili.

Libija je po strmoglavljenju in smrti Gadafija postala ključno izhodišče za pot prebežnikov čez Sredozemlje. Foto: AP
Libija je po strmoglavljenju in smrti Gadafija postala ključno izhodišče za pot prebežnikov čez Sredozemlje. Foto: AP

Bijo, za katerega ZN trdi, da je bil neposredno povezan pri potopitvi čolnov z begunci, ko so nanje streljali, so na omenjenih sestankih v Italiji predstavljali kot poveljnika libijske obalne straže.

Minniti zanika vsakršno odgovornost, saj da Italija v tistem času ni vedela za očitke o Bijevih kriminalnih dejavnostih.

Izpustitev le nekaj dni po Draghijevem obisku

"Absurdno je, da Italija še naprej financira libijsko obalno stražo – obalno stražo države, ki je izpustila tihotapca ljudi, ki je grozil dvema italijanskima državljanoma," je dejal Scavo za Guardian. "Še bolj absurdno pa je, da so ga izpustili le nekaj dni po obisku italijanskega premierja Maria Draghija v Tripolisu."

Prejšnji teden je prišlo na dan, da so italijanski tožilci, ki so preiskovali nevladne organizacije in dobrodelne organizacije, ki so reševale prebežnike na morju, prisluškovali telefonskim pogovorom Porsieve in Nella z njunimi viri. Porsieva pravi, da bi pri izpustitvi Bije lahko šlo za politično potezo pred volitvami v Libiji.

Bijo namreč nekateri v Libiji še vedno vidijo kot narodnega heroja, ki je pomagal ustaviti napad vzhodnih libijskih sil na prestolnico, nekdanji notranji minister pa ga je dal aretirati, a kot pravi Porsia, je politična slika v Libiji zdaj drugačna, država pa se pripravlja na volitve in izpustitev Bije bi lahko bila taktična poteza.