Kavčič se je že vrnil domov. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc
Kavčič se je že vrnil domov. Foto: Televizija Slovenija/Petra Marc

Kavčič je kot samostojni novinar skupaj z Marlene Förster v Iraku pripravljal reportažo o Jezidih, ki so bili žrtve genocida džihadistične skupine Islamska država. Njunih novinarskih izkaznic iraške oblasti očitno niso priznale in so ju pred mesecem dni prijeli.

Na pomoč mu je zatem priskočil tudi slovenski diplomat z veleposlaništva v Ankari, ki je iraškim oblastem dostavil vse potrebne dokumente in potrdil veljavnost njegovih dokumentov – od potnega lista do novinarske akreditacije.

Na Radiu Študent so še sporočili, da se zahvaljujejo vsem, ki so pripomogli k izpustitvi obeh novinarjev, dodali pa so, da so se med postopkom za njuno izpustitev nabrali stroški za pravno pomoč, in pozvali k donacijam. Več informacij na tej povezavi.

S Kavčičom se je ob prihodu v Slovenijo pogovarjala novinarka TV Slovenije Petra Marc. O tem, kar se mu je dogajalo, težko govori.

Matej Kavčič na prostosti

"Pričakali so me prijatelji in družina, katerim bi se zahvalil za podporo, ki so mi jo nudili v času, ko sem bil tam, za katero v bistvu nisem vedel in sem šele kasneje zvedel. Tudi novinarski skupnosti, Radiu Študent, Časopisu za kritiko znanosti in tudi ministrstvu za zunanje zadeve, da so me hitreje spravili ven."

Na vprašanje, kako je bilo poskrbljeno zanj v iraškem zaporu, ni želel govoriti.

Ob tem doda, da mu hrane ali vode ni primanjkovalo, a se izogne podrobnemu opisu dni za rešetkami. Še vedno ni natančno jasno, česa je bil obtožen - omenja se sicer vohunjenje, a so zdaj postopki pred iraškim sodiščem zanj končani.

"Nimam še točnih podatkov, ampak, kolikor razumem, imam za zdaj prepovedan vstop - ne vem za koliko časa, ampak vsaj za nekaj časa, če ne za nedoločeno - v Irak, to je pa to."

Zaslišanja so potekala s pomočjo prevajalca, "mislim, vedno sem v prisotnosti, vedno je bil prisoten prevajalec," je dejal.

Po prihodu v domovino ima načrt, da bo opisal vse, kar je doživel, "saj so vse moje stvari ostale tam, tako da bom nekako poskušal stvari spraviti v red in popisati, kaj sem tam doživel, še sploh pa, kaj se tam dogaja in kaj sledi za jazidsko skupnost".