Minister za varnost Itamar Ben Gvir je dejal, da je treba
Minister za varnost Itamar Ben Gvir je dejal, da je treba "spodbuditi izseljevanje" iz Gaze. Foto: Reuters

Palestinska samoupravna oblast je sporočila, da takšni pozivi spodbujajo prisilno razseljevanje Palestincev in ogrožajo varnost in stabilnost regije. Pozive so obsodili tudi Hamas in izraelski opozicijski predstavniki.

Na konferenci z imenom Naselbine prinašajo varnost in zmago so organizatorji razstavili zemljevid Gaze, na katerem so bile prikazane nekdanje izraelske naselbine in lokacije, kjer bi zgradili šest novih. Med drugim naj bi jih postavili na območju Han Junisa na jugu Gaze.

Izraelske judovske naselbine na palestinskem ozemlju so nezakonite po mednarodnem pravu, saj predstavljajo kršitev Ženevske konvencije.

Izraelski minister za varnost Itamar Ben Gvir je v nedeljo na množičnem zborovanju pozval judovske naseljence, naj se vrnejo v Gazo, od koder je Izrael leta 2005 po 38-letni okupaciji umaknil svojo vojsko in naseljence, a je ohranil nadzor nad mejami, zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami območja.

Izjava Bena Gvira je bila v nasprotju z uradnim vladnim stališčem, ki ga je izrekel izraelski premier Benjamin Netanjahu, da Izrael po koncu vojne s Hamasom ne namerava obdržati stalne prisotnosti v Gazi.

Ben Gvir, ki vodi eno od manjših nacionalističnih strank v desničarski koaliciji pod vodstvom Netanjahuja, je na konferenci dejal, da je vrnitev judovskih naseljencev in vojske edino zagotovilo, da se ne ponovi napad, ki so ga Hamasovi borci izvedli 7. oktobra.

"Vpili smo in opozarjali," je Ben Gvir povedal na dogodku, ki ga je organizirala skupina Nahala in ki se ga je udeležilo več sto ljudi. "Če nočemo ponovnega 7. oktobra, se moramo vrniti domov in nadzorovati ozemlje." Dodal je, da je treba "spodbuditi izseljevanje" iz Gaze.

Izraelska televizija Keshet 12 je poročala, da se je srečanja udeležilo 12 ministrov iz Netanjahujeve stranke Likud, minister za varnost Ben Gvir in finančni minister Bezalel Smotrič, še en skrajno desni član Netanjahujeve koalicije.

Smotrič je dejal, da so se številni izraelski otroci, ki so bili premeščeni iz naselbin v Gazi, vrnili kot vojaki, da bi se borili s Hamasom. Vladni odločitvi o premestitvi judovskih naselbin iz Gaze je nasprotoval. "Vedeli smo, kaj bo to prineslo, in skušali smo to preprečiti," je v govoru dejal Smotrič. "Brez naselij ni varnosti."

Izraelovo stališče je, da je njegov cilj uničiti Hamas in vrniti domov več kot 130 talcev, ki so še vedno v Gazi, vendar pravi, da ne namerava ohraniti stalne prisotnosti v enklavi, čeprav želi po koncu vojne izvajati varnostni nadzor.

Srečanje so obsodili Palestinci, izraelska opozicija in izraelski zavezniki

Beni Ganc, član vojaškega kabineta, je dejal, da je udeležba članov vlade in koalicije škodovala ugledu Izraela v tujini in bi ogrozila prizadevanja za izpustitev talcev. Opozicijski voditelj in nekdanji izraelski premier Jair Lapid je v knesetu konferenco označil kot zablodo in nevarnost.

Palestinsko zunanje ministrstvo je obsodilo nedeljski dogodek. "Kolonialno srečanje v Jeruzalemu pomeni očitno izpodbijanje odločitve Meddržavnega sodišča, saj ga je spremljalo javno pozivanje k preselitvi Palestincev," so sporočili na omrežju X. Hamas je dejal, da je "srečanje razkrilo namere po zločinskem razseljevanju in etničnem čiščenju palestinskega ljudstva".

Združene države Amerike, najbližje zaveznice Izraela, so dejale, da morajo Gazo po vojni še naprej upravljati Palestinci in da je treba narediti resne korake v prizadevanjih za palestinsko državo.

Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva je sporočil, da Francija obsoja nedeljsko konferenco v Jeruzalemu. "Od izraelskih oblasti pričakujemo strogo obsodbo teh stališč," je dejal.