Proestniki so Netanjahuja označili za diktatorja. Foto: Reuters
Proestniki so Netanjahuja označili za diktatorja. Foto: Reuters

Na velikem transparentu z rdečim ozadjem, ki so ga nosili protestniki v Tel Avivu, je ob sliki predsednika vlade Benjamina Netanjahuja pisalo: "Diktator na begu." Netanjahu je trenutno v ZDA, kjer se med drugim udeležuje zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Tudi tam njegov obisk spremljajo protesti proti sporni pravosodni reformi.

Izraelska vladna koalicija je konec julija v parlamentu sprejela ključni del pravosodne reforme, ki vrhovnemu sodišču odvzema možnost ukrepanja proti vladnim odločitvam. V skladu s tem vrhovno sodišče odločitve vlade ali posameznega ministra ne bo več moglo oceniti kot "neprimerne".

Opozicija je glasovanje v parlamentu bojkotirala. Kritiki ukrepe vlade označujejo kot grožnjo izraelski demokraciji in opozarjajo, da se država spreminja v diktaturo. Premier Netanjahu je glasovanje zagovarjal in dejal, da je cilj znova vzpostaviti ravnovesje med različnimi vejami oblasti.

Vrhovno sodišče obravnava osem pobud za razveljavitev reforme. Netanjahu v intervjuju za ameriško televizijsko mrežo CNN v petek ni podal jasnega odgovora na vprašanje, ali bo spoštoval odločitev sodišča, če bo to razsodilo v prid razveljavitvi. "Mislim, da bi morali spoštovati odločitve vrhovnega sodišča, vrhovno sodišče pa bi moralo spoštovati temeljne zakone, ki jih sprejme parlament," je dejal.