Prizor iz Gaze po napadu izraelske vojske. Foto: Reuters
Prizor iz Gaze po napadu izraelske vojske. Foto: Reuters

Z območja Gaze so od petka na Izrael izstrelili več kot 450 raket, pri čemer so umrli trije izraelski civilisti. Izraelska vojska je odgovorila z letalskimi napadi in tankovskim obstreljevanjem položajev Hamasa in Islamskega džihada na območju Gaze. Pri tem je bilo po zadnjih podatkih ubitih devet ljudi, med drugim 14-mesečna deklica.

Zaradi razmer se je izraelski premier Benjamin Netanjahu sešel s poveljniki varnostnih sil. V soboto popoldne je izraelsko obrambno ministrstvo sporočilo, da do preklica zapirajo mejne prehode z območjem Gaze, pa tudi morsko območje ob Gazi, kjer je Palestincem dovoljeno ribariti.

Netanjahu je v nedeljo dejal, da je vojski naročil "nadaljevanje obsežnih napadov na teroristične elemente v Gazi", in ukazal, naj okrepijo svoje sile okoli Gaze s tanki, artilerijo in kopenskimi silami.

Organizatorji Evrovizije sodelujejo z vojsko

Izrael je na rakete iz Gaze prvič odgovoril že v soboto. Foto: Reuters
Izrael je na rakete iz Gaze prvič odgovoril že v soboto. Foto: Reuters

Zaradi nasilja med Izraelom in Gazo so na dogajanje pozorni tudi organizatorji Evrovizije, ki bo potekala v Tel Avivu med 14. in 18. majem.

Tiskovni predstavnik Evropske radiodifuzne zveze (EBU), ki organizira tekmovanje, je dejal, da je varnost na prvem mestu. Da bi zagotovili varnost vseh v dvorani Expo, pa sodelujejo z izraelsko radiotelevizijo Kan in tudi izraelsko vojsko.

Prestaviti Evrovizijo je neizvedljivo

Na vprašanje, ali v Tel Avivu čutijo napetosti in ali organizatorji razmišljajo o prestavitvi tekmovanja, je vodja slovenske delegacije Aleksander Radić za Televizijo Slovenija pojasnil, da zagotovo ne. "Prestaviti organizacijsko tako zapleten dogodek, kot je Pesem Evrovizije, bi bilo v tej fazi povsem neizvedljivo."

Dodal je, da življenje v Tel Avivu poteka popolnoma običajno, če ne bi spremljali medijev, sploh ne bi vedeli, da se kar koli dogaja. "Tudi zveza evropskih radiotelevizij EBU, ki je organizator Pesmi Evrovizije, je poudarila, da je varnost udeležencev ključnega pomena, da so v nenehnem in tesnem stiku z izraelskimi varnostnimi službami, da dogodke nadzirajo, spremljajo in da vse teče po ustaljenem načrtu."

Ob tem je dodal še, da v Tel Avivu ni videti nobenih dodatnih varnostnih ukrepov, pa tudi nobena delegacija, ki sodeluje na Evroviziji, ni prejela nobenih dodatnih navodil glede tega, tudi slovenska ne, so pa v nenehnem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tel Avivu.

Tel Aviv, ki je od Gaze oddaljen okoli 70 kilometrov, sicer trenutno ni vpleten v stopnjevanje nasilja med Palestinci in Izraelci, a so palestinske oborožene skupine po poročanju tamkajšnjih medijev že zagrozile z razširitvijo napadov tudi na Tel Aviv.

Netanjahu za nasilje krivi Hamas

Prva žrtev med izraelskimi civilisti po letu 2014

Rakete iz Gaze so zadele nekaj zgradb na območju Izraela, večina prebivalcev se je zatekla v zaklonišča. Po podatkih izraelske policije je bil v noči na nedeljo v mestu Aškelon ubit 58-letni moški (gre za prvo žrtev med izraelskimi civilisti zaradi napadov iz Gaze po letu 2014). V nekem drugem mestu na jugu Izraela sta umrla še dva moška. V kraju Kirjat Gat, ki je od meje z Gazo oddaljen 20 kilometrov, pa v soboto huje ranjena ženska.

Palestinske oblasti na območju Gaze, ki ga nadzira Hamas, so sporočile, da je bilo zaradi izraelskih letalskih izstrelkov ubitih devet ljudi, med drugim 14-mesečna deklica in njena teta. Izrael za ti smrti krivi drugo stran, češ da ju je ubila palestinska raketa, ki je imela prekratek doseg.

Ljudje v mestu Aškelon so takole iskali zavetje pred raketami iz Gaze. Foto: Reuters
Ljudje v mestu Aškelon so takole iskali zavetje pred raketami iz Gaze. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da so bili tarča letalskih napadov položaji dveh raketometov na območju Gaze in da so tanki ter letala obstreljevali okoli 220 ciljev. Izstrelki so zadeli tudi prostore turške tiskovne agencije Anadolu v Gazi, kar sta že obsodila turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Turčija je mednarodno skupnost zaradi "nesorazmerne akcije" pozvala k ukrepanju.

Premirje med stranema je bilo prekinjeno po petkovem nasilju na protestih Palestincev ob meji med območjem Gaze in Izraela. Strelec iz Gaze je ranil dva izraelska vojaka. Vojska je odgovorila s streljanjem, pri čemer sta umrla dva palestinska protestnika, ter z letalskimi napadi na položaje Hamasa, pri čemer sta umrla dva borca.

Več kot milijarda muslimanov po vsem svetu v nedeljo sicer začenja postni mesec ramazan. Ta se bo začel po sončnem zahodu, prvi dan posta pa bo v ponedeljek. Post bo trajal 29 dni, do sončnega zahoda 4. junija.

V napadih v Gazi ubitih več ljudi, v Izraelu eden