Nasilje je izbruhnilo že pred začetkom protestov. Foto: Reuters
Nasilje je izbruhnilo že pred začetkom protestov. Foto: Reuters

Protestov, ki so jih poimenovali Pohod milijonov, se je po podatkih izraelske vojske udeležilo okoli 40.000 ljudi. Protestnike podpirajo politične frakcije v Gazi, tudi gibanje Hamas, ki je bilo z Izraelom že trikrat v vojni. Hamas je za soboto odredil zaprtje šol, da bi tako spodbudil udeležbo na protestih.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so izraelski vojaki ubili štiri palestinske protestnike: tri 17-letnike, 20-letnik pa je umrl nekaj ur pred začetkom spopadov. Še najmanj 316 Palestincev je bilo ranjenih, med njimi jih ima 64 strelne rane, drugi so dobili poškodbe zaradi solzivca ali drobcev šrapnela.

Izraelska vojska je navedla, da protestniki v obmejno policijo mečejo kamne, v policiste pa je priletelo tudi več granat in eksplozivnih sredstev. Na to se odzivajo s sredstvi za umirjanje protestov in streli v skladu z običajnimi postopki. Po navedbah prič je izraelska vojska uporabila solzivec in streljala na tiste, ki so se skušali približati ograji. Že pred protesti je izraelska vojska Palestince opozorila, naj se ograji ne približajo na manj kot 300 metrov.

Na meji med Gazo in Izraelom je znova napeto. Foto: Reuters
Na meji med Gazo in Izraelom je znova napeto. Foto: Reuters

Nasilje je izbruhnilo že pred začetkom protestov. Izraelske sile so nekaj ur pred protesti ubile 20-letnega Palestinca. Muhamad Saad je umrl po tem, ko ga je v čelo zadel drobec šrapnela, ki so ga izstrelile izraelske sile, poroča Guardian. Manjša skupina Palestincev se je namreč na območju Gaze ob meji z Izraelom zbrala še pred samimi protesti, katerih namen je zaznamovanje začetka množičnih protestov na obmejnem območju, 30. marca 2018, ko so izraelske sile ubile 16 Palestincev, ranjenih je bilo 33 ljudi.

Konkretne zahteve

Protestniki vse od takrat na nekoliko manjših protestih, imenovanih Veliki pohod vrnitve, zahtevajo priznanje pravic palestinskih beguncev v Gazi in drugje, vrnitev domov njihovih prednikov v Izraelu, ko jih je ta leta 1948 pregnal ob ustanovitvi države in si leta 1976 prisvajal njihova zemljišča, ter končanje desetletje dolge zapore oziroma obleganja Izraela in Egipta.

Proteste je sprožila napoved preselitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, kar so ZDA maja lani tudi storile.

V nasilju med izraelsko vojsko in protestniki je bilo po podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze do zdaj ubitih 267 Palestincev, več kot 7.000 jih je bilo ranjenih. Umrl je tudi en izraelski vojak, šest je bilo ranjenih.