Simbolično kamenjanje hudiča v Mini blizu svetega mesta Meka v Savdski Arabiji. Foto: AP
Simbolično kamenjanje hudiča v Mini blizu svetega mesta Meka v Savdski Arabiji. Foto: AP

Jordansko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je med hadžem umrlo 14 jordanskih romarjev, še 17 pa jih pogrešajo. Kot so pojasnili, je vseh 14 umrlo "zaradi vročinskega udara ob ekstremnem vročinskem valu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranski Rdeči polmesec pa je sporočil, da je med letošnjim romanjem v Meko doslej umrlo pet vernikov iz Irana. Savdske oblasti doslej niso objavile podatkov o smrtnih žrtvah.

V soboto so se romarji zbrali na vrhu gore Arafat, danes pa so v okviru petdnevnega romanja opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. Ta obred oznanja tudi začetek verskega praznika kurbanski bajram.

Savdska vojska je na območje napotila več kot 1600 ljudi z medicinskimi enotami in 30 ekipami za odzivanje na nujne primere. Ministrstvo za zdravje je v četrtek izdalo priporočilo, v katerem je opozorilo na naraščajoče temperature in romarjem svetovalo, naj ostanejo hidrirani in se izogibajo bivanju na prostem v najbolj vročih urah dneva med 11. in 15. uro.

Hadž, ki se bo končal v sredo, je eden največjih množičnih shodov na svetu, saj naj bi se ga letos po podatkih savdskega statističnega urada udeležilo več kot 1,8 milijona romarjev.

V zadnjih 30 letih je na tem dogodku zaradi dirov, požarov v šotorih, vročine in drugih dejavnikov umrlo na tisoče ljudi. Leta 2015 je v smrtonosni gneči na hadžu v bližini Meke umrlo najmanj 2070 ljudi.