Foto: AP
Foto: AP

49-letnega Wahla so prepeljali v bolnišnico, a mu ni bilo pomoči. CBS poroča, da naj bi doživel srčni napad.

Njegov brat Eric Wahl je prepričan, da smrt ni bila naravna, še posebej ob dejstvu, da so Grantu 21. novembra zavrnili vstop na prvi obračun ZDA z Walesom, ker je nosil mavrično majico v znak podpore LGBTQ-skupnosti. Istospolni odnosi so v Katarju namreč prepovedani.

Wahl se je sicer nato preoblekel, nakar je lahko vstopil na stadion.

Eric Wahl je v petek na svojem Instagramu objavil video, v katerem je pojasnil, zakaj meni, da so njegovega brata ubili.

"Moje ime je Eric Wahl. Živim v Seattlu v Washingtonu. Sem brat Granta Wahla. Sem gej. Jaz sem razlog, da je nosil mavrično majico na svetovnem prvenstvu. Moj brat je bil zdrav. Povedal mi je, da prejema grožnje s smrtjo. Ne verjamem, da je moj brat kar umrl. Menim, da so ga ubili. In prosim vas za pomoč," je pozval.

Ob tem je dodal, da je Grantova žena, infektologinja Celine R. Gounder, v stiku z Belo hišo. Gounder je tvitnila, da je v popolnem šoku, je pa hvaležna za vso podporo Grantove "nogometne družine" in prijateljev.

Je bil kriv bronhitis?

Grant Wahl se sicer zadnje dni ni najboljše počutil. V ponedeljek je na svoji spletni strani zapisal, da ga je "telo končno izdalo".

"Tri tedne z malo spanca, velikim stresom in kopico dela ti to povzroči. Kar je bilo zadnjih deset dni prehlad, se je na večer tekme med ZDA in Nizozemsko sprevrglo v nekaj resnejšega in v pljučih sem čutil kar nekaj pritiska in nelagodja," je zapisal.

"Nimam covida (tu se redno testiram), a sem se vseeno danes oglasil na kliniki v glavnem medijskem centru, kjer so mi povedali, da imam najverjetneje bronhitis. Dali so mi antibiotike in neki močan sirup proti kašlju in se po nekaj urah že počutim malce bolje. Ampak še vedno: No bueno (Ne dobro, op. a.)."

Ameriška nogometna zveza ovita v črnino

Grant Wahl je vrsto let pisal za revijo Sports Illustrated in poročal o nogometu za Fox Sports, preden je pred nekaj leti postal samostojni novinar z lastno plačljivo spletno stranjo, na kateri je poročal o nogometu, s poudarkom na ameriških ekipah in ligah.

Je tudi avtor knjige o prestopu Davida Beckhama v klub LA Galaxy, The Beckham Experiment (2009), ki je postala prodajna uspešnica New York Timesa.

Leta 2011 je Wahl napovedal kandidaturo za predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ko je bil na tem položaju še Sepp Blatter. Svojo kandidaturo je umaknil pred uradnim rokom, ker mu ni uspelo dobiti podpore nogometne zveze. Posledično je Fifa spremenila svoj postopek prijav in je zdaj potrebna podpora najmanj petih nogometnih zvez.

Ameriška nogometna zveza se je Grantu poklonila na Twitterju. "Celotna ameriška nogometna družina je strta zaradi izgube Granta Wahla. Oboževalci nogometa in novinarstva najvišje kakovosti smo vedeli, da lahko vedno računamo na Granta, da postreže s pronicljivimi in zabavnimi zgodbami o našem športu in njegovih glavnih protagonistih: ekipah, igralcih, trenerjih in številnih osebnostih, ki delajo nogomet edinstven med športi," so zapisali.

V Katarju umrl znani ameriški novinar