Pogreb Palestinca, ubitega v nočnih nemirih med iskanjem izraelskega najstnika. Foto: Reuters
Pogreb Palestinca, ubitega v nočnih nemirih med iskanjem izraelskega najstnika. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, so ponoči besni judovski naseljenci, oboroženi s pištolami in kamenjem, med iskanjem najstnika razdejali vas na Zahodnem bregu, kjer so zažigali hiše in avtomobile, pri čemer je bil po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje ubit najmanj en Palestinec, 25 je bilo ranjenih.

Posredovala je izraelska vojska, ki je sporočila, da je streljala na Palestince, ki so metali kamenje.

Palestinski premier Mohamad Mustafa je napad ostro obsodil.

Papež znova pozval k prekinitvi ognja

Na neznosne razmere v regiji je znova opozoril papež Frančišek. V sporočilu ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan je papež zapisal, da "močno trpi" zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu.

"Naj pride do takojšnje prekinitve ognja na območju Gaze, kjer se dogaja humanitarna katastrofa. Naj pomoč prispe do palestinskega ljudstva, ki zelo trpi, in naj bodo izpuščeni talci, ki so bili zajeti oktobra," je sporočil.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Ačimeirjevo smrt označil za "gnusen umor".

"Gnusen umor fanta je resen zločin," je dejal Netanjahu po tem, ko so fantovo truplo našli blizu judovske naselbine Malači Hašalom. "Izraelske sile intenzivno iščejo gnusne morilce in vse tiste, ki so sodelovali z njimi," je dodal.

Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je na družbenih omrežjih javnost pozval, naj se vzdrži maščevalnih napadov za Ačimeirjevo smrt. "Naj varnostne sile opravijo svoje delo v iskanju teroristov – maščevalni napadi bi našim borcem otežili njihovo nalogo – zakon se ne sme vzeti v svoje roke," je zapisal.

Kljub temu so judovski naseljenci po odkritju fantovega trupla napadli več palestinskih vasi, izraelska vojska pa pošilja na Zahodni breg dodatne sile.

Izrael nadaljeval napade na Gazo in Libanon

Izrael je sicer tudi minulo noč nadaljeval napade na območju Gaze in jugu Libanona, od koder naj bi islamistični gibanji Hamas in Hezbolah obstreljevali izraelsko ozemlje.

Izraelska vojska je sporočila, da je njihovo topništvo izvedlo napade na mesta, od koder je Hamas v petek zvečer po izraelskih navedbah izstrelil več raket z območja Gaze na izraelsko ozemlje.

Razjarjeni judovski naseljenci so požgali vas na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Razjarjeni judovski naseljenci so požgali vas na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Tako naj bi izraelska vojska uničila tri izstrelitvene ploščadi z 20 raketami. Skupno je izraelska vojska v petek iz zraka napadla več kot 30 ciljev v več delih območja Gaze.

Nemirno na meji

V bližini mesta Rihan na jugu Libanona so vojaška letala po navedbah izraelske vojske uničila večji vojaški objekt gibanja Hezbolah, ki ga podpira Iran. Kot navaja vojska, je bilo iz Libanona v petek popoldne na sever Izraela izstreljenih okoli 40 raket. Nekatere so prestregli, druge so strmoglavile na prostem.

Ameriško veleposlaništvo v Bejrutu opozarja svoje državljane, naj se zaradi vse večjih napetosti v regiji izogibajo potovanj na območja blizu meje z Izraelom in Sirijo.

Od začetka vojne v Gazi je na meji med Libanonom in Izraelom vsakodnevno medsebojno obstreljevanje, v katerih je bilo več mrtvih in ranjenih.

Razmere v regiji se še zaostrujejo, potem ko je Izrael 1. aprila uničil iranski konzulat v Damasku in Teheran od takrat grozi z maščevanjem. Zaradi morebitnega povračilnega udarca Irana so ZDA že napovedale okrepitev vojaške navzočnosti na Bližnjem vzhodu.