Foto: AP
Foto: AP

Katar, prva bližnjevzhodna država, ki bo gostila svetovno prvenstvo, se je znašel pod vse večjim mednarodnim pritiskom zaradi obravnave tujih delavcev in omejevalnih družbenih zakonov.

Kritike stanja človekovih pravic v Katarju so privedle do pozivov ekipam in pristojnim oblastem posameznih držav udeleženk, da bojkotirajo prvenstvo, ki se začenja 20. novembra in sklene 18. decembra.

"Preveč človekovih pravic je bilo kršenih in z etičnega vidika preprosto ne morem upravičevati teh prenosov," je povedala Fanny Delaune, lastnica športnega bara Babel v Bonnu. "Nekateri to razumejo, drugi bodo pač gledali kje drugje, a navsezadnje sta to moj bar in moja odločitev."

Enako bo postopal Tobias Epping, lastnik bara Die Wache. "Odločitve nisem sprejel sam, ampak se z mojim stališčem strinjajo tudi moje stalne stranke, ki sem jih pozval, naj glasujejo v spletni anketi. Skupno smo se tako odločili, da v Die Wachu ne bomo predvajali svetovnega prvenstva, ker je prišla točka, ko smo preprosto rekli 'dovolj'," je povedal.

"Število ubitih delavcev je preseglo 15.000, stadioni so v teh časih hlajeni s klimatskimi napravami, za nameček pa niti piva ne moreš spiti, kar je zame kot lastnika bara, jasno, tudi pomembno. Ne. Tega ne moremo več podpirati. S finančnega vidika – je to pametna odločitev? Verjetno ne. Ampak lahko greš v bar vsaj s čisto vestjo."

Katar bo svetovno prvenstvo v nogometu gostil med 20. novembrom in 18. decembrom. Foto: Reuters
Katar bo svetovno prvenstvo v nogometu gostil med 20. novembrom in 18. decembrom. Foto: Reuters

V dveh letih umrlo 6500 priseljencev

Analiza časopisa Guardian februarja lani je pokazala, da je v Katarju od leta 2020 umrlo 6500 priseljencev iz južne Azije, Mednarodna organizacija dela pa je sporočila, da Katar ne poroča ustrezno o smrti delavcev. Organizatorji svetovnega prvenstva v Katarju zavračajo navedbe, da je v pripravah na turnir umrlo na tisoče ljudi.

Vlada Katarja priznava sicer, da je njihov sistem dela "v razvoju", a zanika poročilo organizacije Amnesty International iz leta 2021, da izkoriščajo na tisoče priseljenskih delavcev.

Navijačica, ki je želela ostati anonimna, je za Reuters povedala, da bojkot SP-ja športnih barov v Nemčiji podpira. "Tudi če bi imel Katar izjemne stadione in bi delavce mastno plačal, je v vsakem primeru imeti svetovno prvenstvo pozimi butasto," je dejala. "V tem primeru pa je popolnoma nesprejemljivo. Nobene želje nimam spremljati takih tekem in bojkot povsem podpiram. Prvenstva ne mislim gledati."

Organizatorji so obljubili "ogljično nevtralno" svetovno prvenstvo in trdijo, da hladilni sistemi stadionov porabljajo zgolj petino energije, ki bi jo običajno porabili za hlajenje tako velikih prostorov. Konec novembra bo v Katarju najhujša poletna vročina že popustila, temperature pa takrat običajno padejo na okoli 25 stopinj Celzija.