Ebrahim Raisi je predsednik Irana od leta 2021. Foto: Reuters
Ebrahim Raisi je predsednik Irana od leta 2021. Foto: Reuters

Raisi je bil na poti iz sosednjega Azerbajdžana v mesto Tabriz v severozahodni iranski pokrajini Vzhodni Azerbajdžan, ko se je po poročanju državne televizije zgodila nesreča enega od treh helikopterjev v konvoju.

Nekateri iranski mediji so poročali o "trdem pristanku" predsednikovega helikopterja na goratem območju med mestoma Džolfa in Varzakan, drugi pa o nesreči.

Iranska državna tiskovna agencija Irna poroča, da so bili na krovu ponesrečenega helikopterja predsednik Raisi, zunanji minister Hosein Amirabdolahian, guverner Vzhodnega Azerbajdžana Malek Rahmati in več drugih potnikov.

Iranski notranji minister Ahmad Vahidi je potrdil nesrečo enega od helikopterjev v predsednikovem konvoju in ob tem dejal, da še čakajo na podrobnosti. Po besedah Vahidija neugodne vremenske razmere, vključno z meglo, reševalnim ekipam otežujejo dostop do območja, kjer je helikopter pristal. Pomagajo si tudi z brezpilotnimi letalniki.

Iranski helikopter z Raisijem na krovu po vzletu iz Azerbajdžana. Foto: Reuters
Iranski helikopter z Raisijem na krovu po vzletu iz Azerbajdžana. Foto: Reuters

Neimenovani iranski uradnik je za Reuters povedal, da je helikopter strmoglavil, pri čemer sta življenji predsednika in zunanjega ministra po nesreči ogroženi. "Še vedno upamo, vendar so informacije, ki prihajajo s prizorišča nesreče, zelo skrb vzbujajoče," je dodal.

Po navedbah tiskovne agencije Tasnim sta druga dva helikopterja iz konvoja z nekaterimi ministri in uradniki prispela na cilj.

Hamenej miri rojake

Tiskovna agencija Fars je Irance pozvala k molitvi za predsednika Raisija. Državna televizija je predvajala molitve za predsednika iz svetega mesta Mašad.

Molitvam za Raisija se je pridružil tudi vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej, ki je prebivalcem sporočil, naj ne bodo zaskrbljeni, saj po njegovih besedah nesreča ne bo vplivala na vodenje države in ne bo povzročila pretresa v iranskih državnih zadevah.

Glede na 131. člen iranske ustave v primeru smrti predsednika njegov položaj prevzame podpredsednik s potrditvijo vrhovnega verskega voditelja, ki ima tudi sicer zadnjo besedo pri vseh državnih zadevah. Nato mora svet, ki ga sestavljajo prvi podpredsednik, predsednik parlamenta in najvišji predstavnik pravosodja, v največ 50 dneh pripraviti volitve novega predsednika.

Nesreča helikopterja z iranskim predsednikom
Molitev za Raisija v iranskem svetem mestu Mašad. Foto: AP
Molitev za Raisija v iranskem svetem mestu Mašad. Foto: AP

Alijev pretresen po prijateljskem slovesu

Pred nesrečo je Raisi skupaj z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom odprl jez Kiz Kalasi na reki Aras na meji med obema državama.

Alijev je po nesreči sporočil, da ga je novica o nesreči predsednikovega helikopterja močno prizadela. "Danes, po prijateljskem slovesu od predsednika Islamske republike Iran Ebrahima Raisija, nas je močno vznemirila novica o strmoglavljenju helikopterja z najvišjo delegacijo v Iranu," je dejal Alijev.

"Naše molitve k vsemogočnemu Alahu so namenjene predsedniku Ebrahimu Raisiju in spremljajoči delegaciji. Kot soseda, prijateljica in bratska država je Azerbajdžan pripravljen ponuditi kakršno koli potrebno pomoč," je še dodal.

Bruselj na pomoč s satelitskim kartiranjem

Iraška vlada je sporočila, da je ponudila pomoč sosednjemu Iranu pri iskanju ponesrečenega helikopterja. Pomoč pri iskalni akciji sta ponudili tudi Savdska Arabija in Turčija, ki jo je Iran zaprosil za helikopter za nočno iskanje.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je izrazil upanje, da bo iz Irana prejel dobre novice od Raisija in njegove delegacije.

Evropska komisija je sporočila, da je aktivirala hitro storitev satelitskega kartiranja za pomoč pri iskalnih prizadevanjih, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

"Rusija je pripravljena zagotoviti vso potrebno pomoč pri iskanju pogrešanega helikopterja in preiskavi vzrokov za nesrečo," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Savdska Arabija je sporočila, da z zaskrbljenostjo spremlja novice o Raisijevem helikopterju in v teh težkih trenutkih stoji ob strani Iranu. Riad je tudi pripravljen zagotoviti kakršno koli pomoč, za katero bi zaprosil Teheran.

Ameriško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da pozorno spremlja poročila o nesreči helikopterja z iranskim predsednikom. O nesreči je obveščen tudi predsednik Joe Biden, je novinarjem povedala njegova tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre.

Raisi in Alijev na odprtju jezu. Foto: Reuters
Raisi in Alijev na odprtju jezu. Foto: Reuters