Razseljeni Palestinki pred uničeno stavbo v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA
Razseljeni Palestinki pred uničeno stavbo v mestu Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA

Na družbenem omrežju X je Netanjahu zapisal, da "Izrael popolnoma zavrača mednarodne diktate glede trajnega dogovora s Palestinci".

Po njegovih besedah bo mirovni dogovor med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas dosežen le "z neposrednimi pogajanji med stranema", poroča Al Džazira.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v govoru na varnostni konferenci v Münchnu je ponovila ameriške prioritete za konec vojne v Gazi. Ključna je izpustitev talcev, ki bi ji moral slediti konec okupacije Gaza, spoštovanje njenih mej ter konec Hamasovega terorizma.

Dodala je, da bi nadzor nad Gazo po koncu vojne morala prevzeti palestinska upravna oblast in da v regiji ne bo miru brez rešitve dveh držav.

Hamas: Izraelski zaporniki v težkih razmerah

Hamasovo oboroženo krilo je medtem sporočilo, da so izraelski talci, ki jih je Hamasovi borci zajeli 7. oktobra, utrpeli številne izgube in da preživeli živijo v težkih razmerah.

"Mnogokrat smo opozorili na nevarnosti, ki so jim izpostavljeni talci. Nismo želeli, da bi razmere dosegle takšno stopnjo, a nas izraelsko vodstvo ni upoštevalo," je v zvočnem sporočilu dejal tiskovni predstavnik Hamasovega oboroženega krila Abu Obeida.

"Več mesecev smo poskušali zaščititi in skrbeti za življenja talcev, saj je naš najvišji humanitarni cilj osvoboditi naše zapornike in uresničiti zakonite pravice naših ljudi," je razložil Obeida.

Med enotedenskim premirjem konec novembra je Hamas izpustil več kot 100 izraelskih in tujih talcev v zameno za približno 240 palestinskih zapornikov.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni Izraelski vojaški tiskovni predstavnik, je v torek dejal, da je 31 od preostalih talcev, ki jih v Gazi zadržuje Hamas, mrtvih. Izrael pravi, da je v ujetništvu še vedno 136 izraelskih talcev.

Po navedbah nevladne organizacije Klub palestinskih zapornikov je število Palestincev, ki so bili aretirani od 7. oktobra, doseglo 7000.

V bolnišnici Naser umrlo že pet bolnikov

Palestinski bolniki so morali zaradi izraelskih napadov zapustiti bolnišnico  Naser. Foto: Reuters
Palestinski bolniki so morali zaradi izraelskih napadov zapustiti bolnišnico Naser. Foto: Reuters

Medtem je na oddelku za intenzivno nego bolnišnice Naser v Han Junisu umrlo pet bolnikov, in sicer zaradi pomanjkanja elektrike in kisika.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so za življenja bolnikov in osebja bolnišnice odgovorne "izraelske okupacijske sile", saj je kompleks bolnišnice "popolnoma pod njihovim nadzorom".

Ministrstvo je pozvalo vse mednarodne institucije, "naj hitro posredujejo, da rešijo bolnike in osebje v bolnišnici Naser, preden bo prepozno".

Dodali so, da sta dve ženski rodili v "nečloveških" razmerah brez elektrike, vode in ogrevanja.
Izrael sistematično napada bolnišnice v Gazi, pri čemer se sklicuje na domnevne dejavnosti Hamasa. Zadnja tarča je ravno bolnišnica Naser. Kritiki opozarjajo, da je namen izraelskih napadov na bolnišnice narediti Gazo neprimerno za življenje.

Ministrstvo je še sporočilo, da so izraelske sile vdrle v porodnišnični oddelek oblegane bolnišnice in prisilile ženske in otroke, naj oddelek zapustijo brez vsega. Izraelska vojska je vdrla tudi v administrativno poslopje kompleksa.

Urad ZN-a za človekove pravice je sporočil, da so "globoko zaskrbljeni" zaradi vdora izraelske vojske v bolnišnico Naser.

"Kaže, da je racija del vzorca napadov izraelskih sil, ki napadajo ključno civilno infrastrukturo za reševanje življenj v Gazi, še posebej bolnišnice. Naš urad je dokumentiral podobne racije v mestu Gaza, v severni in osrednji Gazi ter Han Junisu, kar je imelo resne posledice za varnost bolnikov, zdravstvenega in drugega osebja kot tudi civilistov, ki so se zatekli v ta poslopja," je v četrtek sporočil Urad Visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR).

OHCHR je dodal še, da je učinek napadov na zdravstvene ustanove in omejevanja humanitarne pomoči na civiliste Gazi "grozljiv".

Poudarjajo, da so zdravstvena poslopja "v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom zaščitena infrastruktura", zato ne smejo biti tarče napadov ali uporabljene onkraj svoje humanitarne funkcije.

Svetovna zdravstvena organizacija skuša bolnišnici Naser dostaviti nujno potrebno gorivo. Foto: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija skuša bolnišnici Naser dostaviti nujno potrebno gorivo. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem sporočila, da si prizadeva priti v bolnišnico Naser.

"V bolnišnici so še vedno kritično ranjeni in bolni pacienti," je dejal tiskovni predstavnik WHO-ja Tarik Jasarević. "Nujno moramo dostaviti gorivo, da se lahko nadaljuje izvajanje življenjsko pomembnih storitev," je dejal Jasarević in opozoril, da bolniki nujno potrebujejo pomoč.

V četrtek je izraelska vojska sporočila, da je v sodelovanju z mednarodnimi organizacijami poskrbela za prenos medicinskih pripomočkov in goriva do bolnišnice.

Dobrodelna zdravstvena organizacija Zdravniki brez meja (MSF) je sporočila, da je Izrael v zgodnjih urah v četrtek obstreljeval bolnišnico Nasser, čeprav je zdravstvenemu osebju in bolnikom povedal, da lahko ostanejo.

"Pogrešamo enega od naših uslužbencev, zato smo zaskrbljeni za njegovo počutje," je novinarjem v Ženevi dejal generalni sekretar MSF-ja Christopher Lockyear in dodal, da bi morale biti zdravstvene ustanove varni prostori. "Predvsem jih ne bi smeli evakuirati," je sklenil.

V zadnjem dnevu ubitih 112 ljudi

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 112 Palestincev, 157 pa jih je bilo ranjenih.

V izraelskih napadih je bilo v Gazi od 7. oktobra ubitih najmanj 28.775 ljudi, od tega večinoma otroci in ženske, ranjenih pa je 68.552 ljudi.

Biden naj bi Netanjahuja posvaril pred napadom na Rafo

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek po telefonu govoril z Netanjahujem. Spet naj bi posvaril Izrael pred ofenzivo v mestu Rafa brez načrta za zagotavljanje varnosti civilistov. V mesto se je pred izraelskim bombardiranjem zateklo 1,4 milijona Palestincev, pregnanih iz drugih delov okupirane Gaze.

Po navedbah Bele hiše sta Biden in Netanjahu razpravljala o razmerah v Gazi in dobavi humanitarne pomoči palestinskim civilistom.

"Predsednik je spregovoril tudi o razmerah v Rafi in ponovil svoje stališče, da se vojaška operacija ne sme nadaljevati brez verodostojnega in izvedljivega načrta za zagotovitev varnosti in podpore civilistom v Rafi," je še sporočila Bela hiša.

Satelitski posnetek begunskega šotorišča za razseljene Palestincev v Rafi na jugu Gaze. Skoraj vseh 2,3 milijona prebivalcev Gaze je razseljenih zaradi izraelskih zračnih in kopenskih napadov. Foto: Reuters
Satelitski posnetek begunskega šotorišča za razseljene Palestincev v Rafi na jugu Gaze. Skoraj vseh 2,3 milijona prebivalcev Gaze je razseljenih zaradi izraelskih zračnih in kopenskih napadov. Foto: Reuters

Egipt naj bi gradil begunsko taborišče

Egipt v strahu pred množičnim begom iz Gaze ob izraelski kopenski ofenzivi v Rafi gradi ogromno begunsko taborišče v puščavi, obdano z visokimi betonskimi zidovi, je v četrtek poročal ameriški časopis Wall Street Journal, ki se sklicuje na egiptovske uradnike in varnostne analitike.

V taborišču blizu meje z Gazo v puščavi Sinaj bi lahko na površini 20 kvadratnih kilometrov po pisanju časopisa, ki ga povzema nemška tiskovna agencija DPA, v šotorih bivalo več kot 100.000 ljudi. Egipt naj bi si sicer prizadeval omejiti število beguncev na od 50.000 do 60.000.

Načrtovano taborišče je po teh navedbah daleč od egiptovskih naselij. Tja so že pripeljali veliko šotorov, vendar jih še niso postavili, Wall Street Journal povzema navedbe egiptovskih uradnikov.

Guverner egiptovske regije Severni Sinaj je medtem navedbe o gradnji begunskega taborišča za Palestince v četrtek zanikal. Dejal je, da so dejavnosti na tem območju del popisa domov, ki so jih na tem območju uničili v preteklosti med vojaško operacijo Egipta proti Islamski državi.

Egipt že več tednov skuša okrepiti nadzor na meji z območjem Gaze z vojaki, ograjami in oklepnimi vozili, da bi preprečil naval obupanih Palestincev na Sinajski polotok. Načrtovano taborišče naj bi bilo del kriznega načrta za primer, če bi velikemu številu Palestincev uspelo pobegniti iz Gaze.

Po poročanju Wall Street Journala naj bi Egipt celo zagrozil s prekinitvijo mirovne pogodbe z Izraelom iz leta 1979, če bi Palestinci iz Gaze prišli čez mejo.

Množičen premik beguncev iz Rafe v Egipt in izraelsko kopensko invazijo v Rafi bi pomenil katastrofo tako za Palestince in Egipt kot za možnost miru na Bližnjem vzhodu, je dejal Visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi.

Izrael in Egipt od leta 2007 izvajata zaporo Gaze, ki jo je Izrael po 7. oktobru zaostril v obleganje, zaradi česar na območju primanjkuje vsega, od hrane in vode do zdravil, elektrike in goriva.

Gaza je – tako kot Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg – pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Streljanje na jugu Izraela

Na jugu Izraela sta bila v streljanju ubita dva človeka, še štirje pa ranjeni, dva sta huje, dva pa lažje ranjena. Policija je sporočila, da je napadalec na prizorišče prispel z avtomobilom, začel streljati na tam zbrane ljudi, nakar ga je na prizorišču napada ubil civilist.

Napad se je zgodilo približno 25 kilometrov severno od območja Gaze.

Izraelske sile so po napadu vdrle v begunsko taborišče Šuafat in odšle na dom domnevnega napadalca. V raciji so napadle nekaj prebivalcev ter streljale z gumijastimi naboji, je poročala Al Džazira.

Netanjahu je v odzivu posvaril, da je celotna država postala bojišče in ponovil, da se bo Izrael boril do popolne zmage na vseh frontah.