Na ulice Jeruzalema se je znova podalo na tisoče protestnikov. Foto: Reuters
Na ulice Jeruzalema se je znova podalo na tisoče protestnikov. Foto: Reuters

Netanjahu je v govoru v Jeruzalemu povedal, da ustavlja drugo in tretje branje zakona, ter vse pozval k odgovornemu ravnanju. Aktualno krizo je označil za grožnjo enotnosti in poudaril, da ne sme priti do izbruha državljanske vojne.

V odzivu na premierjevo odločitev je konfederacija izraelskih sindikatov preklicala splošno stavko.

Skrajno desni izraelski minister za državno varnost Itamar Ben-Gvir je že predtem napovedal preložitev sprejetja pravosodne reforme. Tiskovni predstavnik ministra je sporočil, da bodo pod Ben-Gvirovim vodstvom ustanovili izraelsko nacionalno gardo, vendar ob tem ni podal konkretnejših informacij.

Ben-Gvir je že večkrat dejal, da bi morala vlada vztrajati pri svojem predlogu in da ne bi smela "popustiti anarhiji". Po njegovih besedah se reforma pravosodnega sistema ne sme ustaviti.

Več ministrov Netanjahujeve vlade je zagrozilo z odstopom, če bo ustavil sprejetje reforme, zaradi česar vladi po treh mesecih že grozi padec.

Izraelska javnost je večinoma zelo jezna zaradi Netanjahujevih načrtov. Foto: Reuters
Izraelska javnost je večinoma zelo jezna zaradi Netanjahujevih načrtov. Foto: Reuters

Odbor za pravosodje potrdil predlog zakona v okviru reforme

Medtem je izraelski parlamentarni odbor za pravosodje danes potrdil predlog zakona o spremembi sestave odbora za izbor sodnikov, ki je osrednji del sporne pravosodne reforme. Odbor je predlog zakona že posredoval v končno obravnavo v kneset.

Napoved splošne stavke

Vodja krovnega sindikata Histadrut Arnon Bar-David je pozval k splošni stavki, ki naj bi se začela že danes, sprejemanje pravosodne reforme pa ne bo ustavljeno.

Histadrut zastopa več kot 700.000 zaposlenih v zdravstvu, prevozu, bančništvu in drugih panogah, tako da bi stavka ohromila velik del izraelskega gospodarstva.

Poleti z letališča Ben Gurion v Tel Avivu so bili ustavljeni, poroča BBC.

Netanjahu popustil pred protestniki

Netanjahu ekspresno odstavil obrambnega ministra

Netanjahu je v nedeljo z odstavitvijo obrambnega ministra Joava Galanta zaradi nasprotovanja pravosodni reformi sprožil dodatne proteste po Izraelu.

V Tel Avivu so protestniki za več kot dve uri zaprli avtocesto in tam zažgali večji kres, preden jih je policija pregnala s konji in vodnim topom.

V Jeruzalemu pa se je množica zbrala pred domom premierja Netanjahuja. Številni so imeli izraelske zastave ali pa so ropotali z lonci in ponvami. Tudi tam sta policija in vojska uporabili vodni top.

Protestniki so se nato odpravili do poslopja izraelskega parlamenta. Ena od vladnih uslužbenk je za BBC dejala, da je Netanjahu "prestopil vse meje, ki jih imajo kot demokratična družba". "Branimo zadnje ostanke demokracije, ki jo imamo, in v tem času ne morem spati. Ničesar ne morem početi, dokler ne ustavimo te norosti," je dodala.

Izrael je zaradi pravosodne reforme prizorišče rednih množičnih protestov. Foto: Reuters
Izrael je zaradi pravosodne reforme prizorišče rednih množičnih protestov. Foto: Reuters

Galanta skrbi nezadovoljstvo v vojski

Galant, nekdanji admiral v izraelski mornarici, je kot razlog za nasprotovanje pravosodni reformi, katere cilja sta povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve, navedel jezo v vojski.

Ta mesec so piloti elitnega odreda izraelskih zračnih sil sporočili, da se ne bodo udeleževali urjenj zaradi nasprotovanja reformi. Pozneje so se sicer strinjali s tem, da se bodo pogovorili s svojimi poveljniki.

Nekdanji obrambni minister je v soboto pozval k dialogu z nasprotniki reforme in dejal, da je nacionalna varnost ogrožena, saj rezervisti v znak protesta proti pravosodni reformi zavračajo služenje.

Netanjahu, ki želi, da se reforma v parlamentu sprejme do konca tedna, je v odzivu dejal, da nima več zaupanja vanj kot obrambnega ministra. Galanta sta podprla tudi dva poslanca Netanjahujeve stranke Likud.

Po odstavitvi je Galant na Twitterju sporočil: "Varnost države Izrael je vedno bila in vedno bo glavna naloga v mojem življenju."

Prizor z nedeljskega protesta. Foto: Reuters
Prizor z nedeljskega protesta. Foto: Reuters

"Novo dno" trenutne vlade

Vodja opozicije Jair Lapid je Galantovo odstavitev označil za "novo dno" te vlade.

Zaradi odstavitve je odstopil izraelski generalni konzul v New Yorku, univerze v Izraelu pa so napovedale konec predavanj zaradi vsiljevanja pravosodne reforme.

Tudi predsednik Jicak Hercog je vlado pozval, naj ustavi sprejemanje reforme. "Zaradi enotnosti ljudstva Izraela, zaradi odgovornosti vas pozivam, da nemudoma ustavite zakonodajni postopek," je zapisal na Twitterju.

Je res ogrožena demokracija?

Nasprotniki reforme opozarjajo na ogrožanje demokracije v Izraelu. Reforma bi namreč navadni večini v parlamentu omogočila razveljavitev sodb vrhovnega sodišča in odpravila pooblastilo sodišča, da posameznikom s kazensko evidenco prepove opravljanje visokih funkcij.

Z reformo si želi vlada tudi zagotoviti dejanski nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov, ki jih zdaj imenuje odbor, sestavljen iz politikov, sodnikov in članov odvetniške zbornice.

Vlada medtem trdi, da skuša zamejiti preseganje pristojnosti sodnikov in da je reforma potrebna za odpravo neravnovesja moči med izvoljenimi poslanci in vrhovnim sodiščem.

Medtem ko protestniki in nasprotniki reforme svarijo pred koncem demokracije v Izraelu, pa številni v državi, predvsem palestinski državljani, pa tudi drugi, zavračajo tezo, da je bil Izrael sploh demokratična država.

Poslanec levičarske stranke Hadaš Ofer Kasif je po poročanju Al Džazire dejal, da ne bi smeli govoriti o pravosodni reformi, ampak o "režimskem udaru".

"Netanjahu želi spremeniti Izrael iz etnokracije – ker Izrael po mojem mnenju nikoli ni bil demokracija, saj ta država temelji na judovski prevladi, zato sploh ne more biti označena za demokratično – a pod udarom, ki ga izvaja vlada, se bo Izrael spremenil v polnokrvno fašistično diktaturo," je dejal opozicijski politik.

V Izraelu množični protesti proti sporni reformi