Mandelblit je pojasnil, da je Netanjahu osumljen podkupovanja in prevar v treh primerih. Netanjahu naj bi od bogatih poslovnežev, lastnikov telekomunikacijskih podjetij in medijev prejemal darila, jim nato z ustrezno zakonodajo vračal uslugo, pri tem pa pričakoval tudi pozitivno medijsko poročanje o njem.

Benjamin Netanjahu je v svoji rezidenci v Jeruzalemu zavrnil vse obtožbe. Netanjahu izraelsko vlado skupaj vodi že 13 let. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu je v svoji rezidenci v Jeruzalemu zavrnil vse obtožbe. Netanjahu izraelsko vlado skupaj vodi že 13 let. Foto: Reuters

Najresnejše so obtožbe v primeru medijskega mogotca Šaula Eloviča, ki je lastnik največjega izraelskega telekomunikacijskega podjetja Bezeq. Netanjahu naj bi podprl takšno zakonodajo, ki ustreza Eloviču, v zameno pa je pričakoval pozitivno poročanje spletne strani, ki je v lasti Eloviča.

Netanjahu: Gre za "levičarski lov na čarovnice"
Napoved obtožnice prihaja le dober mesec dni pred parlamentarnimi volitvami v Izraelu, ki bodo 9. aprila. Netanjahu se je na obtožbe odzval v televizijskem nastopu in zatrdil, da se bo primer proti njemu "sesul kot hišica iz kart". Znova je ponovil, da je žrtev "levičarskega lova na čarovnice". Netanjahu bo imel še pred vložitvijo obtožnice možnost, da na zaslišanju prepriča Mandelblita, naj ne vloži obtožnice. To zaslišanje naj bi se zgodilo po volitvah.

Likud: Gre za politično preganjanje
Netanjahujeva stranka Likud je napoved Mandelblita označila za "politično preganjanje". "Napoved vrhovnega tožilca le mesec pred volitvami je grobo vmešavanje v volilni proces," so zapisali v Likudu, ki se bo za volilno zmago spopadel z novoustanovljeno sredinsko koalicijo nekdanjega načelnika generalštaba izraelske vojske Bennyja Gantza in nekdanjega novinarja Yairja Lapida.