Haitama bin Tarika Al Saida je za novega sultana v oporoki določil umrli sultan Kabus bin Said. Foto: Reuters
Haitama bin Tarika Al Saida je za novega sultana v oporoki določil umrli sultan Kabus bin Said. Foto: Reuters

O bin Saidovi smrti je dvor obvestil javnost z osmrtnico, ko so jo danes zjutraj objavili državni mediji. Ob tem so razglasili tridnevno žalovanje. Vzrok smrti ni znan, so pa krožile govorice o njegovem šibkem zdravju po njegovem kratkem obisku v Belgiji, ki jo je prejšnji mesec obiskal iz zdravstvenih razlogov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je imel raka na debelem črevesu.

Kabus bin Said ni imel otrok in tudi ni javno določil svojega naslednika. 65-letni Haitam bin Tarik je njegov bratranec, za novega sultana pa je bil določen na zasedanju sveta kraljeve družine danes zjutraj, na katerem so po poročanju državnih medijev prebrali oporoko pokojnega sultana. "Piše, da je novi sultan Haitam bin Tarik Al Said," je sporočila državna tiskovna agencija ONA.

Kabus bin Said je vladal Omanu pol stoletja, odkar je z oblasti leta 1970 vrgel svojega očeta. Foto: Reuters
Kabus bin Said je vladal Omanu pol stoletja, odkar je z oblasti leta 1970 vrgel svojega očeta. Foto: Reuters

Kabus bin Said je vodil Oman od odstavitve očeta v nekrvavem državnem udaru leta 1970 in po navedbah BBC velja za najdlje vladajočega sodobnega arabskega voditelja. Po poročanju DPA-ja mu je uspelo Oman preoblikovati v sodobno državo s cvetočim turizmom in vplivno vlogo na območju. Pod njegovim vodstvom Omana, ki ima 4,5 milijona prebivalcev, niso zajeli večji nemiri v regiji.

V zunanji politiki je sultan Kabus bin Said užival sloves zmernega politika, ki je sposoben vzdrževanja dobrih odnosov tako s sunitskimi zalivskimi monarhijami kot s šiitskim Iranom. Pogajanja v Omanu so med drugim postavila temelje za sklenitev mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu, bil pa je tudi posrednik med vlado in uporniki v Jemnu. Njegova politika nevtralnosti in nevmešavanja je Omanu po navedbah AFP-ja prinesla naziv Švice Bližnjega vzhoda.

Kabusa bin Saida so po današnji žalni slovesnosti pokopali na pokopališču vladajoče družine v Maskatu, med tridnevnim žalovanjem pa naj bi bili zaprti vsi državni uradi in poslovni prostori. Zastave morajo biti spuščene na pol droga še 40 dni.

Številni strokovnjaki so po navedbah AFP-ja sicer pričakovali, da bo položaj sultana, ki ima v državi tudi vlogo predsednika vlade, po smrti Kabusa prevzel njegov bratranec Asad bin Tarik, ki je bil leta 2017 imenovan za namestnika premierja za mednarodne odnose in sodelovanje.

Haitam je bil vrsto let namestnik zunanjega ministra, sredi 90. let prejšnjega stoletja pa je postal minister za kulturo in dediščino.