Foto: Reuters
Foto: Reuters

Al Džazira, ki se sklicuje na iransko državno televizijo, poroča, da je bilo v napadu na regionalni sedež revolucionarne garde ubitih najmanj 11 pripadnikov varnostnih sil.

V nočnih spopadih, ki so sledili, pa je bilo ubitih 16 pripadnikov sunitske oborožene skupine Džaiš al Adl (Vojska pravice), je poročala državna televizija. Ta skupina, ki je bila ustanovljena leta 2012 in je na iranskem seznamu terorističnih skupin, je prevzela odgovornost za napade.

Napadenih je bilo več tarč v mestih Rask in Čabahar v pokrajini ob meji s Pakistanom in Afganistanom, po navedbah tamkajšnjih oblasti je šlo za policijske in vojaške postaje.

Napad je že obsodilo pakistansko zunanje ministrstvo. "Družinam žrtev izrekamo iskreno sožalje in molimo za okrevanje ranjenih," je nadaljevalo in dodalo, da je Islamabad "globoko zaskrbljen zaradi vse pogostejših terorističnih napadov v regiji".

Iranska revolucionarna garda, vplivna veja iranske vojske, ima v Sistan-Beludžistanu številne postojanke. Provinco namreč že leta pretresajo nemiri, povezani s tihotapljenjem mamil ter delovanjem upornikov in sunitskih džihadistov.

V enem najhujših napadov v zadnjih letih je bilo decembra lani na policijski postaji v Rasku ubitih 11 policistov. Julija pa sta bila v še enem napadu na policijsko postajo v Zahedanu, prestolnici pokrajine, ubita policista.

Novi napadi so se zgodili le dva dneva po zračnem napadu na iranski konzulat v glavnem mestu Sirije Damasku, za katerim naj bi stal Izrael in v katerem je bilo ubitih sedem pripadnikov iranske revolucionarne garde, med njimi dva generala, Mohammad Reza Zahedi in njegov namestnik Mohammad Hadi Hadžriahimi.