Zastava Savdske Arabije. Foto: Reuters
Zastava Savdske Arabije. Foto: Reuters

Veleposlaništvo Savdske Arabije v Islamski republiki Iran uradno deluje od nedelje, je sporočila iranska tiskovna agencija Irna in se pri tem sklicevala na vire z iranskega zunanjega ministrstva. V Riadu medtem ponovnega odprtja veleposlaništva še niso uradno potrdili.

Iransko veleposlaništvo v Riadu pa deluje že od junija dalje. Po navedbah iranskih medijev je bila zamuda pri odprtju savdskega veleposlaništva povezana predvsem s slabim stanjem stavbe, ki je bila poškodovana med protesti leta 2016.

Regionalna tekmeca Iran in Savdska Arabija sta se marca v Pekingu s pomočjo Kitajske dogovorila, da bosta obnovila diplomatske vezi. Dogovor določa, da bosta državi znova odprli veleposlaništvi in začeli izvajati dogovore o varnostnem in gospodarskem sodelovanju, podpisane pred več kot 20 leti.

Odnosi med državama so se zaostrili leta 2016, ko so iranski protestniki zaradi usmrtitve šiitskega duhovnika Nimra Al Nimra napadli savdska diplomatska predstavništva, Savdska Arabija pa se je na napade odzvala s prekinitvijo diplomatskih vezi z Iranom.

Pretežno sunitska Savdska Arabija in pretežno šiitski Iran sicer podpirata tudi nasprotujoči si strani v več spopadih, med drugim v Jemnu, kjer Teheran podpira hutijevske upornike, Riad pa vlado. Obe strani se za vpliv borita tudi v Siriji, Libanonu in Iraku.