Iskalna akcija na prizorišču nesreče se nadaljuje. Foto: EPA
Iskalna akcija na prizorišču nesreče se nadaljuje. Foto: EPA

Jezni protestniki so se po poročanju BBC-ja vsako noč odpravili na ulice province Kuzestan, kjer se je prejšnji ponedeljek zgodila nesreča, v kateri je umrlo 34 ljudi, še štirje so pogrešani. To je najsmrtonosnejša takšna nesreča v Iranu v več letih.

Iranska tiskovna agencija Irna poroča, da je bilo zaradi zrušenja stavbe aretiranih 13 ljudi. Med njimi naj bili tudi župan, dva nekdanja župana in izvajalec del. A protestniki krivijo oblasti bolj na splošno in jih obtožujejo malomarnosti in korupcije.

Protesti so potekali tudi drugje po državi. V enem od videoposnetkov, za katerega BBC sicer pravi, da ni preverjen, se slišijo pozivi: "Smrt Hameneju!" Ajatola Ali Hamenej je iranski vrhovni poglavar. Video naj bi nastal na jugu Teherana v ponedeljek ponoči. Reuters poroča, da je bilo podobne vzklike slišati tudi na protestih v južnem pristaniškem mestu Bušer.

V nedeljo je skušal žalujoče za žrtvami nesreče blizu prizorišča zrušenja nagovoriti klerik, ki ga je poslal ajatola Hamenej, a so ga prisotni izžvižgali. Množica ga je obtoževala brezsramnosti.
Lokalni mediji poročajo tudi, da so nekateri protestniki prekinili prenos dogodka na državni televiziji.

Policija je razgnala protestnike, spopadi med policijo in protestniki pa naj bi izbruhnili tudi v drugih krajih.

Protesti v Iranu po zrušenju stolpnice