Zajem zaslova s posnetka iranske revolucionarne garde, ki prikazuje posredovanje iranskih sil proti ameriškemu zajetju tankerja. Al Džazira navaja, da je videoposnetek
Zajem zaslova s posnetka iranske revolucionarne garde, ki prikazuje posredovanje iranskih sil proti ameriškemu zajetju tankerja. Al Džazira navaja, da je videoposnetek "močno predelan". Foto: EPA

Da se bodo pogajalci iz Kitajske, Rusije, Francije, Velike Britanije in Nemčije 29. novembra na Dunaju sešli s predstavniki Irana, so sporočili v uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja. V imenu Josepa Borrella bo srečanje vodil njegov namestnik Enrique Mora.

Datum obnove pogajanj je potrdil tudi iranski namestnik zunanjega ministra in glavni pogajalec Ali Bageri. Kot je tvitnil, sta se o njem v telefonskem pogovoru dogovorila z Moro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogajanja o mednarodnem jedrskem sporazumu, ki so jih obnovili aprila, so zastala poleti po predsedniških volitvah in menjavi vlade v Iranu. Kitajska, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Rusija skušajo doseči, da bi se ZDA znova priključile sporazumu in da bi se Iran zavezal k upoštevanju obveznosti iz dogovora.

Glavni cilj leta 2015 sklenjenega jedrskega dogovora je preprečiti iranski razvoj jedrskega orožja, podpisnice pa so odpravile sankcije proti Iranu. Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je leta 2018 odstopil od dogovora in znova uvedel sankcije proti Iranu, zaradi katerih se ta spopada z eno najhujših gospodarskih kriz. V odgovor na sankcije je Teheran postopoma začel opuščati obveze iz dogovora.

ZDA so sporočile, da je dogovor mogoč, če bo Iran "resen", še piše AFP.

Iran preprečil ZDA, da bi zasegla tanker z iransko nafto?

Iranske oblasti so medtem sporočile, da so ameriški mornarici 25. oktobra preprečile, da bi v Omanskem zalivu zasegla tanker z iransko nafto. "ZDA so ustavile tanker, ki je prevažal iransko nafto, namenjeno izvozu, in prečrpale tovor na drug tanker, ki je odplul proti neznani lokaciji," je francoska tiskovna agencija AFP povzema iransko državno televizijo.

Nato naj bi posredovala mornariška enota iranske revolucionarne garde in ob podpori letalskih sil zavzela tanker, ki so ga ameriške sile znova poskušale blokirati, a so bile neuspešne.

Pentagon je medtem po poročanju Al Džazire zavrnil navedbe Irana. ZDA trdijo, da so v resnici iranske sile zajele tanker, ki je plul pod vietnamsko zastavo, medtem ko so ameriške sile nadzorovale situacijo.