"Dokazi, ki sem jih zbrala med svojo misijo v Turčiji, kažejo, da je bil gospod Hašokdži žrtev brutalnega, vnaprej načrtovanega umora, ki so ga pripravili in izvedli savdski uradniki," je povedala posebna poročevalka Združenih narodov (ZN) za človekove pravice, ki je bila pretekli teden v Turčiji.

Agnes Callamard pred poslopjem savdskega konzulata v Carigradu, kamor ji vstopa niso dovolili. Foto: EPA
Agnes Callamard pred poslopjem savdskega konzulata v Carigradu, kamor ji vstopa niso dovolili. Foto: EPA

Umor je predstavljal "najhujšo kršitev najbolj temeljne pravice vsakogar, pravice do življenja", je povedala Callamardova. Z umorom so bili kršeni mednarodno pravo in temeljna pravila mednarodnih odnosov, vključno z zahtevami zakonite uporabe diplomatskih misij. "Imuniteta ni bila nikoli namenjena olajšanju izvedbe zločina ali da se avtorje razbremeni njihove kriminalne odgovornosti," je zapisala.

Callamardova je bila pretekli teden s skupino pravnih in forenzičnih strokovnjakov na enotedenskem obisku v Carigradu, kjer je preiskovala umor Hašokdžija na savdskem konzulatu pred štirimi meseci. Sešla se je z ministroma za pravosodje in zunanje zadeve, vodjo obveščevalcev in turškim državnim tožilcem. Savdijcem očita, da so ovirali turške preiskovalce pri preiskavi umora, saj jim kar 13 dni niso dovolili vstopa v konzulat, kjer se je 2. oktobra zgodil umor Hašokdžija. Poleg tega so imeli dostop do nekaterih pomembnih informacij o umoru, vključno z "grozljivimi" posnetki turških obveščevalcev.

Poročevalka bo končno poročilo o preiskavi, ki še poteka, predstavila junija na svetu ZN-a za človekove pravice. Preiskava sicer ne poteka v okviru ZN-a, saj generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres nima pooblastil, da bi sam ukazal preiskavo umora novinarja, zahteve po kazenski preiskavi pa tudi ni posredovala nobena država.

V Riadu zanikajo vpletenost princa Salmana
V ozadju Hašokdžijevega umora naj bi bil savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, a v Riadu to odločno zanikajo. Zatrjujejo, da je bila smrt Hašokdžija posledica spodletele "črne" operacije, o kateri princ ni vedel ničesar. Trenutno poteka sojenje proti 11 obtoženim zaradi njihove vloge pri novinarjevem umoru. Za pet obtožencev je savdsko tožilstvo zahtevalo smrtno kazen. Po trditvah Turčije so iz Savdske Arabije v Carigrad poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašokdžija. Ugibanja, da za umorom stoji sam prestolonaslednik, v Riadu odločno zanikajo.