Vojna v Jemnu traja od leta 2014. Foto: Reuters
Vojna v Jemnu traja od leta 2014. Foto: Reuters

Dogovor sledi nedavnim srečanjem Grundberga v Savdski Arabiji in Omanu s predstavniki obeh sprtih strani, hutijevskih upornikov in mednarodno priznane vlade.

Grundberg je dejal, da "pozdravlja zavezanost obeh strani nizu ukrepov za izvajanje prekinitve ognja ... in za vključitev v priprave za nadaljevanje vključujočega političnega procesa", so sporočili iz njegovega urada.

Odposlanec bo zdaj sodeloval s stranema pri oblikovanju načrta pod okriljem ZN-a, ki bo vključeval te zaveze in podpiral njihovo izvajanje, so dodali.

Načrt vključuje tudi zavezo obeh strani k obnovi izvoza nafte, izplačilu plač za vse javne uslužbence, odprtju cest v Taizu in drugih delih Jemna ter dodatnim omilitvam omejitev za letališče v Sani in pristanišče v Hodajdi.

Dogovor je bil sklenjen ob naraščanju števila napadov jemenskih hutijevskih upornikov na ladje v Rdečem morju v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki so tarča silovitih izraelskih napadov. Ameriško obrambno ministrstvo sporoča, da so uporniki izvedli več kot 100 napadov z brezpilotnimi letali in raketami, ki so ciljali na deset trgovskih ladij.

Jemen že vse od leta 2014 pretresa državljanska vojna, v kateri se uporniški hutijevci, ki jih podpira Iran, borijo proti mednarodno priznani vladi, ki jo podpira vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

V nasilju je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, milijoni pa so se znašli na robu lakote. Zaradi kaosa, ki vlada v državi, so se na ozemlju Jemna okrepile tudi džihadistične skupine.

Aprila 2022 je s pomočjo ZN-a je prišlo prekinitve ognja, kar je močno zmanjšalo sovražnosti v državi s 30 milijoni prebivalcev. Premirje se je izteklo oktobra lani, a se spopadi v večji meri niso obnovili.